Premiul Heart of Sarajevo pentru Toto şi surorile lui la Sarajevo Film Festival 2015

Câştigătorul competiției de documentare a Festivalului de Film de la Sarajevo 2015 este filmul Toto şi surorile lui (regia Alexander Nanau, 2014). Trofeul Heart of Sarajevo se adaugă celorlalte 10 premii internaţionale obţinute în ultimul an. Proiect sprijinit de Uniunea Europeană în parteneriat cu Policy Center for Roma and Minorities și OSF (Open Society Foundation), filmul a participat în anul 2012 la secţiunile Docu Rough Cut Boutique și Cinelink Sarajevo.

La Festivalul de Film de la Sarajevo au participat opt producţii din România, peste 40 de cineaşti români şi şase proiecte cinematografice româneşti în secţiunile CineLink Co-Production Market, CineLink Work in Progress şi Docu Rough Cut Boutique.

Proiectul Soldații în regia Ivanei Mladenović, producător Ada Solomon, a câștigat Premiul Cinelink Living Pictures Service.

Fixeur în regia lui Adrian Sitaru, producător Anamaria Antoci, a câştigat Premiul The Post Republic, contribuţie non financiară sub forma serviciilor de postproducţie, în valoare de 50.000 euro.

Documentarul Cinema, mon amour în regia lui Alexandru Belc a câştigat premiile Cat&Docs Award (2.000 euro) şi Croatian Radio Television HRT Award (2.000 euro).

CineLink facilitează întâlnirea între distribuitori și producători cu realizatorii unor filme aflate în stadiul de postproducție, prezentând cele mai promițătoare proiecte regionale.

Secţiunea Talents Sarajevo s-a derulat în perioada 15-20 august, iar la categoria Pack&Pitch Projects a fost desemnat câştigător proiectul SOL (Messenger) al Andei-Luana Puşcaş (servicii de sunet la postproducţie în valoare de 4000 de euro).

Festivalul de Film de la Sarajevo, aflat la cea de-a 21-a ediţie, a avut loc în perioada 14-22 august 2015.

Regizorul român Călin Peter Netzer a prezidat juriul competiţiei de lungmetraje.

Institutul Cultural Român de la Viena a fost partener al ediţiei 2015 a Festivalului de Film de la Sarajevo, sprijinind prezenţele româneşti la festival.