2015 augusztus 25

Politikai paktum az öntözőberendezések felújitására

Az öntözőberendezések korszerűsitése és a földtörvény javitása megoldhatja a jövőben a nagy szárazság okozta problémákat, ez a konklúzió szabadult fel a képviselőház mezőgazdasági bizottságának keddi ülésén, amelyen teritékre került egy politikai paktum megkötése az öntözőberendezések felújitására. Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter szerint a pártok által helyeselt, olyan politikai megállapodásra van szükség, amely előirányozza az öntözési program 2016 utáni folytatását. „Szerintem hét évre szóló politikai megállapodásra van szükség ahhoz, hogy az 1,5 millió hektárnyi felületet alacsony költségek mellett lehessen öntözni”, mondotta a miniszter. Nini Săpunaru liberális képviselő azt javasolta, hogy a mezőgazdaságra vonatkozó politikai paktumot a román államfő védnöksége alatt irják alá.”A Nemzeti Liberális Párt egy ilyen paktum megkötése alatt azt is értelmezi, hogy ki vállalja a kezeskedést a mezőgazdaságért, ki finanszirozza a mezőgazdaségot.Ha nincs olyan bank, amely hajlandó finanszirozni a mezőgazdaságot, akkor nekünk, a román államnak kell létrehoznia egy garancia alapot, amelyből finanszirozzuk a mezőgazdaságot”, magyarázta Nini Săpunaru. Emil Dumitru, a Pro Agro Országos Szövetség elnöke üdvözölte a paktum elképzelését és konkrét megoldásokat szorgalmazott a gazdálkodók számára. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -08.25)

A román hatóságok a migrációsnyomásra készülnek

A román hatóságok számitanak egy esetleges menekült hullámra, nyilatkozta a Román Rádió resicai területi stúdiójánk Florin Bulgariu, a krassó-szörényi Határrendőrség Területi Szolgálatának vezetője. Az év kezdetétől több, mint 340 ezer bevándorló érkezett az EU területére és az ENSZ Menekültügyi Hivatala arra ösztönözte az Európai Uniót, hogy növelje a migrációs nyomásnak kitett országoknak nyújtott támogatásokat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.25)

A Nemzeti Liberális Párt a parlamenti pártok támogatását kérte a levélszavazás törvényének elfogadásáért

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a parlamenti pártok támogatását kérte a levélszavazás törvényének novemberig való elfogadásáért. Mihai Voicu liberális alelnök szerint e törvény elfogadása az egész politikai osztály kötelessége a külföldön élő és dolgozó románokkal szemben. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideigenes elnöke is nemrég azt nyilatkozta, hogy e törvényt alkalmazni kell a jövő évi parlamenti választásokon.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.25)

Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet

Orbán Viktor miniszterelnök kedd estére összehivta a nemzetbiztonsági kabinet ülését az illegális bevándorlással összefüggésben, közölte az MTI. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormánykonferencia után újságíróknak nyilatkozva jelentette be a tanácskozás összehívását. Lázár Jánost azzal kapcsolatban kérdezték, hogy szerdán a migránsok újabb nagyobb hulláma várható Szerbiából.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.25)

RADOR