2015. augusztus 26

A kormány elfogadta az egészségügyi béremelésről szóló rendeletet

A szerdai kormányülésen elfogadott sürgösségi rendelet értelmében október 1-tól 25%-al növelik a közegészségügyi személyzet bérét. A kormányülésen egy másik rendeletet is elfogadtak, mely szerint azok, akik kifizették a környezetszennyezési dijakat vagy a szennyezőanyagokat kibocsátó személygépkocsik diját, adminisztrativ úton – anélkül, hogy a törvényszékhez fordulnának – visszaigényelhetik az illető összegeket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.26)

Fizetésképtelenné nyilvánították az Astra biztosítótársaságot

Az összevont pénzügyi felügyelet (ASF) fizetésképtelenné nyilvánította szerdán az Astra biztosítótársaságot és megvonta működési engedélyét, mivel a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést. A több mint hárommillió ügyféllel rendelkező Astra élére tavaly februárban rendelt ki felügyeleti biztost az ASF, amely 490 millió lejes tőkeemelést rendelt el.A részvényesek csak 70 millió lejes tőkeemelést hajtottak végre. Az ASF most visszavonta a felügyeleti biztos megbízatását, és csődeljárást kezdeményezett az Astra ellen, közölte szerdán Mişu Negritoiu, a felügyelet elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.26)

A kormány kiegészitette a környezetvédelmi minisztérium költségvetését

A kormány több mint két millió lejjel egészitette ki a környezetvédelmi minisztérium költségvetését a szárazság okozta károk elháritására a Duna-deltában. A nyáron a Duna vizhozama számottevően csökkent, ami a természetes tározó medencék szintjének riasztó apadásához vezetett. A helyzet kihatott a Duna-delta lakósságának vizellátására is. A kormány ugyanakkor jóváhagyott egy memorandumot is a 48 millió euró értékig terjedő európai finanszirozás leszerződésére, amelyet a nitrán-szennyezés elleni védekezésre forditanak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.26)

Csütörtökön összeül a Rendkivüli Helyzetek Országos Bizottsága

A kormány székházában csütörtökre összehivták a Rendkivüli Helyzetek Országos Bizottságát (CSSU), hogy megvizsgálják, milyen hatással van nemzetbiztonságunkra a Románia határai közelében egyre inkább növekvő bevándorlási hullám. A bevándorlók száma azt követően növekszik, hogy Magyarország megszigoritotta az ellenörzést a magyar-szerb határon. A magyar határövezet lakói elégedetlenségüknek adtak hangot a határt átlépő bevándorlók viselkedése miatt. A Közel-Keletről és Afrikából elindult bevándorlási hullám valamennyi európai országot érint.Lengyelország szerdán azt kérte az EU-tól, hogy tegyen különbséget a gazdasági bevándórlók és a menekültek között és alkalmazzon szigorúbb intézkedéseket a határátkelőkön. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.-26)

Románia továbbra is befektet Moldova Köztársaságba

Románia gazdasági növekedést könyvel el és folytatja a befektetéseket Moldova Köztársaságba, hangsúlyozta Victor Ponta miniszterelnök a Radio Moldova-nak adott interjúban. Mint hozzáfűzte, a kisinyóvi hatóságoknak létre kell hozniuk egy ellenörző rendszert, hogy az alapokat a kijelölt tervek megvalósitására használják fel. Erről pénteki kisinyóvi látogatása során tárgyalni fogValeriu Starleţ moldáv kormányfővel, mondotta Victor Ponta, megelégedéssel nyugtázva, hogy az utóbbi két évben konkrét lépéseket tettek a kétoldalú kapcsolatokban és példaként emlitette meg a Jászvásár-Ungheni gázvezeták megépitését, ovódák felújjitását és mikrobuszok adományozását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.26)