2015. augusztus 27

Politikai konszenzus az adótörvénykönyvről

Az eredeti változatban fogadják el az Adótörvénykönyv előírásait, de bizonyos intézkedéseket fokozatosan alkalmaznak – jelentette ki Liviu Dragnea a Szociáldemokrata Párt ideiglenes elnöke a parlamenti pártok vezetőivel folytatott tárgyalásokat követően. Hozzátette: az ÁFÁ-t jövő év január elsejétől 20, 2017 elejétől pedig 19 százalékra csökkentik. A különleges építményekre kivetett adót ugyancsak 2017 január elsejétől szüntetik meg a mezőgazdasági építmények kivételével, ahol 2016-tól törlik azt. Az üzemanyagok különadóját 2017-től számolják fel és ugyanekkortól csökkentik 5 százalékkal a részvényekre kivetett adókat. A politikai vezetők megállapodtak a költségvetési hiány 2 százalék alatt tartásában – hangsúlyozta Liviu Dragnea. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.27)

Victor Ponta miniszterelnök Moldova Köztársaságba látogat

Victor Ponta miniszterelnök moldáviai látogatására egy jellegzetes pillanatban került sor, ugyanis Moldova Köztársaság 24 évvel ezelőtt kiáltotta ki függettlenségét a Szovjetúnióval szemben. A román kormányfő látogatása során megbeszéléseket folytat Nicolae Timofti államfővel és Valeriu Streleţ miniszterelnökkel, akivel egyebek mellett a közös projektek folytatásáról, a gazdasági, szociális és oktatási területek prioritásairól tárgyal. Látogatásának kezdetén, ünnepi ceremónia keretében, Victor Ponta miniszterelnök virágkoszorút helyez el Ştefan cel Mare műemlékénél. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.27)

Románia több mint 2300 migránst fogad be

Az Európai Bizottság által megállapitott menekülti kvótarendszer alapján Romániának több mint 2300 menekültet kell befogadnia. A bevándorlók elszállásolására és a határok biztonságának szavatolására az Európai Bizottság Romániának több mint 98 millió eurót utal ki 2020-ig, de a konkrét tevekre forditandó első kifizetésekre korábban kerül sor. A más téségbeli államokhoz képest Románia egyelőre nem szembesül a menekülthullámmal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.27)

Működésre készek a NATO központok

Szeptember 3-án avatják fel az új vezénylési központokat, az úgynevezett integrációs egységeket a NATO keleti szárnyán – jelentette be Mircea Duşa védelmi miniszter, aki az augusztus közepén kezdődött Swift Response 15 nemzetközi hadgyakorlat egyik romániai manőverén vett részt. Az Észak-atlanti Szövetség a Krím orosz annektálására és az ukrajnai válság fejleményeire reagálva a tavalyi walesi csúcsértekezleten döntött keleti szárnya megerősítéséről. Ennek érdekében Románia, Lengyelország, Bulgária és a három balti ország területén vezénylési központokat alakított ki a gyors-reagálású NATO-erők számára. A hat vezénylési központot egyszerre avatják fel jövő csütörtökön – közölte Duşa a moldovai és ukrán határ közelében fekvő Smârdan-lőtéren, ahol olasz, spanyol, amerikai és román katonák részvételével rendeztek nagyszabású ejtőernyős gyakorlatot. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.27)

Csődben az ASTRA biztosító

Fizetésképtelenné nyilvánította az Astra biztosítótársaságot a pénzügyi felügyelet (ASF) és megvonta működési engedélyét, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést. A több mint hárommillió ügyféllel rendelkező, akkor még piacvezető Astra élére tavaly februárban rendelt ki felügyeleti biztost az ASF, amely 490 millió lejes tőkeemelést rendelt el. A részvényesek csak 70 millió lejes tőkeemelést hajtottak végre, a második, 420 millió lejes tőkeemelésre a határidő múlt heti lejártáig nem került sor. Az ASF most visszavonta a felügyeleti biztos megbízatását, és csődeljárást kezdeményezett az Astra ellen – közölte Mişu Negriţoiu, a felügyelet elnöke. Hozzátette: az Astra ügyfeleit az állami garanciaalapból kárpótolják a román törvények által megszabott mértékben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.27)

Andrei Demeny