„Mari inovatori romani“. Expozitie organizata de Institutul Cultural Roman in cadrul Festivalului Ambasadelor

Creatiile artistice ne misca. Descoperirile savantilor ne uimesc si ne edifica. Inventiile si inovatiile fac parte din peisajul cotidian si beneficiem de ele la tot pasul. Ne-au devenit uneori atat de familiare incat tindem sa uitam cui i le datoram. Cateva dintre acestea – nu putine si nici cele mai neinsemnate – isi au originea in Romania. Programul Mari inovatori romani, lansat de  Institutul Cultural Roman, vizeaza celebrarea personalitatilor cu radacini romanesti, din diverse arii stiintifice si tehnice, a caror inspiratie a avut un impact notabil, asupra tarii si lumii, in ultimele doua secole.

 Expozitia „Mari inovatori romani, organizata de Institutul Cultural Roman la Biblioteca Nationala a Romaniei in perioada 1–5 septembrie 2015, in cadrul Festivalului Ambasadelor, va deschide seria evenimentelor din cadrul acestui program. Pe 15 panouri cuprinzand text si grafica vor fi prezentate scurte biografii si principalele  realizari ale unor inovatori romani importanti:  Petrache Poenaru, Anghel Saligny, Victor Babes, Grigore Antipa, Emil Racovita, Aurel Vlaicu, Henri Coanda, Traian Vuia, George Emil Palade, Ioan Cantacuzino, Ana Aslan, Gheorghe Titeica, Nicolae Constantin Paulescu, Spiru Haret si Gheorghe Marinescu.

Vernisajul va avea loc marti, 1 septembrie 2015, de la ora 18.30.

Expozitii itinerante de fotografie si artefacte, un volum ilustrat, prezentari multimedia vor fi integrate in acest demers menit sa omagieze, in perspectiva centenarului Marii Uniri, aceasta dimensiune importanta a creativitatii romanesti.

Festivalului Ambasadelor, manifestare aflata la prima editie, se desfasoara in perioada 1-5 septembrie in patru puncte din Capitala: Biblioteca Nationala a Romaniei, Parcul Tineretului-Lumea Copiilor, Cinema Studio si Galeria Galateca. Festivalul, un eveniment cu un concept unic in peisajul cultural romanesc, are tema generica „Open your Culture“ si promoveaza diversitatea culturala si arta tarilor cu misiuni diplomatice in Romania. Timp de 5 zile, vizitatorii vor avea ocazia sa experimentezevarietatea culturala, prin intermediul unor activitati culturale si artistice, precum expozitii cu tematica internationala de arte vizuale (fotografie, proiectii de filme, pictura, instalatii, sculptura), demonstratii si degustari culinare traditionale, spectacole de muzica, dansuri, artizanat, mestesuguri si obiceiuri de pe intreg mapamondul, momente pentru copii si activitati captivante de diplomatie culturala.