Premierul Victor Ponta participă în Republica Moldova la aniversarea a 24 de ani de la proclamarea independenţei faţă de URSS

Vizita premierului Victor Ponta la Chişinău are loc în contextul în care Republica Moldova aniversează astăzi 24 de ani de la proclamarea independenţei faţă de URSS. Perioada care a trecut de atunci a fost una complicată pentru Republica Moldova, cu oscilaţii între Rusia şi Occident, un parcurs politic deseori sinuos şi probleme puse de mişcări separatiste în Găgăuzia şi Transnistria, situaţia acestei regiuni nefiind reglementată nici până în prezent.
Una dintre primele ameninţări la adresa noului stat au fost mişcările separatiste din sudul şi estul ţării, în Găgăuzia şi Transnistria. Şi, dacă în primul caz, secesiunea a durat până în 1994, când regiunea Găgăuză a obţinut statut de autonomie, Transnistria rămâne şi astăzi separată de Republica Moldova. În cele peste două decenii de independenţă, evoluţia politică a Republicii Moldova a fost destul de sinuoasă de la un parlament care a votat independenţa, drapelul Tricolor şi Imnul de Stat „Deşteaptă-te, române!” la conduceri comuniste sau exponente ale fostei nomenclaturi comuniste. La 24 de ani de independenţă, Republica Moldova continuă să se confrunte şi cu o criză identitară alimentată şi de anumite forţe politice. Unii cetăţeni îşi doresc unirea cu România, considerând Republica Moldova parte a spaţiului românesc, în timp ce alţii şi-ar dori mai degrabă o uniune cu Rusia sau chiar restabilirea Uniunii Sovietice. În acelaşi timp, Republica Moldova riscă să se confrunte cu o criză demografică de amploare. Sute de mii de oameni au plecat peste hotare în ultimii ani, în căutarea unui trai mai bun, unii luându-şi cu ei şi familiile.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 august)