Revista presei internaţionale, 29 august 2015

RADOR (28 august) – Drama celor 71 de refugiaţi găsiţi decedaţi într-o maşină frigorifică în Austria se află în atenţia autorităţilor din mai multe state, care colaborează pentru găsirea persoanelor vinovate, dar şi în vizorul presei internaţionale. Publicaţia „Liberation” comentează că această dramă, „unică în Austria prin amploarea ei, are loc în contextul în care cancelarul german Angela Merkel se afla la Viena” pentru a participa la o conferinţă privind migraţia şi Balcanii de Est. „Liberation” mai scrie că din ianuarie, peste 100.000 de imigranţi au intrat în Europa prin Balcani, regiune în care situaţia s-a degradat – cităm – „din motive precum criza politică din Bosnia, mafia incontrolabilă din Macedonia şi şomajul masiv din Kosovo”. The Guardian relevă că poliţia a arestat patru persoane, dintre care trei bulgari şi un afgan. Maşina ar fi înregistrată pe numele unui cetăţean român cu domiciliul în Ungaria, la Kecskemét, mai notează „The Guardian”. „The Wall Street Journal” scrie că peste 2.300 de persoane au murit în acest an încercând să ajungă în Europa prin Mediterana şi comentează că macabra descoperire din Austria pune într-o lumină nefavorabilă eforturile Uniunii Europene de a combate numărul tot mai mare al migranţilor care îi trec graniţele. Pe de altă parte, MTI anunţă că 16 cetăţeni români au fost reţinuţi miercuri şi joi, în Ungaria, suspectaţi de trafic de persoane. Pe autostrada M5 din Ungaria, un autovechicul care transporta imigranţi ilegali a rupt bara de protecţie de pe marginea drumului, după care s-a răsturnat. În accident au fost rănite mai multe persoane iar un traficant de naţionalitate română a fost reţinut, mai precizează MTI.
Ca răspuns la problemele din ultima perioadă, Ungaria ia în calcul înăsprirea legii împotriva imigranţilor. Cotidianul „Rzeczpospolita” din Polonia notează că partidul premierului Viktor Orban vrea, între altele, crearea de zone speciale de tranzit pentru refugiaţi şi lărgirea drepturilor armatei şi poliţiei.
În lumina celor mai recente evenimente, cancelarul Germaniei spune că liderii Uniunii Europene sunt pregătiţi să aibă o reuniune de urgenţă pentru a discuta criza refugiaţilor, scrie „Jerusalem Post”.
Vorbim tot despre reuniuni la vârf, de data aceasta cea de-a 70-a sesiune a Adunării Generale a ONU, care va avea loc la New York în septembrie. TASS anunţă că Rusia va fi reprezentată de preşedintele Vladimir Putin. La delegaţia formată din 10 persoane participă şi ministrul de Externe, Serghei Lavrov. Preşedintele Putin va rosti un discurs la ONU în cadrul reuniunii pentru dezvoltare globală din 27 septembrie, precizează TASS.
Din Orientul Mijlociu aflăm că premierul irakian Haider al-Abadi a decis redeschiderea aşa-numitei „zone verzi” din Bagdad, un cartier în care se află sediul mai multor ambasade. Portalul de ştiri Al Arabiya comentează că Abadi a ordonat forţelor de ordine să faciliteze accesul civililor în perimetrul fortificat în contextul în care partidele politice, miliţiile şi alte persoane influente au închis numeroase zone din Bagdad şi din alte oraşe în ultimii ani ca răspuns la seriile de atentate cu bombă.
O incursiune în istorie dar cu posibile legături în prezent ne propune „The Telegraph”, care scrie că un tren „fantomă” nazist care a dispărut în mod misterios în 1945 încărcat cu tone de aur, bijuterii, opere de artă dar şi documente a fost descoperit în Polonia. Ziarul reia declaraţiile ministrului polonez al culturii, care spune că trenul a fost identificat cu ajutorul unui radar care penetrează solul, într-un tunel sub un munte. Garnitura a fost localizată în urma unei confesiuni făcute de o persoană pe patul de moarte. Deocamdată nu s-a ajuns la tren însă, după cum notează spaniolii de la „ABC”, „lumea este tot mai aproape de a fi martora unei descoperiri care pentru unii ar putea fi echivalentă cu momentul în care s-a găsit epava Titanicului”.

Florin Matei – Agenţia de Presă RADOR