2015. szeptember 1

A szenátus elfogadta az új adótörvénykönyv-tervezetet

A szenátus 131 szavazattal, négy ellenében és egy tartózkodás mellet elfogadta az új adótörvénykönyv tervezetét. A tervezet megvitatása alatt Verestóy Attila RMDSZ-szenátor úgy vélekedett, hogy a hatalom és az ellenzék közötti küzdelmen túlmenően, gazdasági téren szükség van a közös meglátásra, folytonosságra és előreláthatóságra.A RMDSZ-en kivül egyetlen parlamenti frakció sem nyilvánitott véleményt az adótörvénykönyv tervezete kapcsán. A szenátus jóváhagyása után a dokumentumot a képviselőház elé terjesztik, lévén hogy e törvény esetében e parlamenti kamara a döntő fórum. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.01)

A képviselőház plénuma megszavazta az Állandó Büró összetételét

A képviselőház plénuma titkos szavazattal jóváhagyta az Állandó Büró összetételét és feladatkörét az őszi parlamenti ülésszakban. Ennek értelmében a képviselőház elnöke továbbra is Valeriu Zgonea – akit a tavaszi ülésszakban négy évre választottak meg -, mig az alelnökök mandátumait felújjitották. Egyetlen változást a liberálisok képviselőházi frakciója szintjén eszközölték, pontosabban e frakció jelenlegi elnöke, Ludovic Orban, helyett Eugen Nicolăescut választották meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.01)

A liberálisok nem mondanak le a Ponta-kormány elleni bizalmatlansági inditványról

A liberálisok nem mondanak le a Ponta-kormány elleni bizalmatlansági inditvány benyújtásáról. Mint Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke megjegyezte, még nem jelölték ki a pontos időt az inditány benyújtására, de „mindenesetre nem lehet később, mint november, mivel a jövő évi költségvetési törvényttervezetet a kormánynak november 15-ig kell benyújtania a parlamentbe, amennyiben szavának áll a Szociáldemokrata Párt”. Alina Gorghiu azt is elmondta, hogy a liberálisok októberben megnevezik a jelölteket akik részt vesznek az új PNL-kormányban. Gorghiu nem zárkózott el egy kisebbségi kormány megalakitásának az elképelésétől sem, amelyet az új parlamenti többség támogat majd. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.01)

A kis-és közepes vállalatok országos tanácsa aggódik a költségvetési bérek növelése miatt

A romániai kis-és közepes vállalatok országos tanácsa az újrainvesztált jövedelemre kirótt adómentesitési intézkedés kiterjesztését, valamint a használati cél függvényében az épületekre fizetendő adó kiszámitásának – amelyet, egyebek mellett előirányoz az új adótörvénykönyv – újra elemzését kérte, figyelembe véve ezen vállalatok perspektiváit. A kis-és közepes vállalatok országos tanácsa keddi sajtótájékoztatóján aggodalmának adott hangot a közszférában dolgozók fizetésemelése nyomán, és a költségvetési és ipari bérek harmonizálást, valamint a költségvetési fizetésekre vonatkozó egységes törvény kidolgozását és elfogadását kérte.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.01)

Románia a legeltökéltebb támogatója Moldova Köztársaságnak

Egy keddi munkatalálkozó keretében Victor Ponta miniszterelnök tájékoztatta Klaus Iohannis államfőt Románia és Moldova Köztársaság kapcsolatainak alakulásáról. Románia a legeltökéltebb támogatója Moldova Köztársaságnak és ez irányban konszenzus van a Victoria Palota és az Elnöki Hivatal között, hangzik a miniszterelnök kommunikációs csapata által egyik közösségi portálon közölt üzenetben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.01)

Rozalia Ganciu