Revista presei internaţionale – 2 septembrie 2015

Criza imigranţilor în Europa, evoluţiile din Ucraina, dar şi noul mesaj al Papei Francisc pentru iertare sunt câteva din temele care se află pe primele pagini ale presei internaţionale.

Pe un continent care se luptă să găsească un răspuns unificat la criza datoriei Greciei şi mişcările militanţilor jihadişti, fluxul de migranţi, mulţi dintre ei provenind din zone devastate de război din Orientul Mijlociu şi Africa, se pare că a adâncit şi mai mult fricţiunile, notează în editorial „New York Times”. La rândul său, „Le Monde” scrie despre Uniunea Europeană în apărarea imigraţiei, subliniind faptul că Germania dă exemplul bun, prin cancelarul Angela Merkel, care a făcut apel la ceea ce se stă la baza Uniunii Europene şi anume drepturile universale ale omului. În loc să se teamă de imigranţi, Europa ar avea tot interesul să-i primească, este de părere hebdomadarul britanic conservator „The Economist”. Un aflux de imigraţie ar avea un efect pozitiv asupra economiilor europene. „Mâna de lucru europeană îmbătrâneşte şi va începe în curând să se diminueze”, şi imigranţii, „majoritatea tineri şi gata de muncă”, îi pot ajuta pe europeni să-şi ramburseze „imensele datorii”, mai scrie „The Economist”.

Pe de altă parte, „Rzeczpospolita” consideră că „Polonia plăteşte pentru că s-a opus în problema refugiaţilor”, imaginea formată în opinia publică europeană fiind aceea a unui Occident umanitar al Europei şi Estul insensibil la tragedia refugiaţilor, cotidianul polonez subliniind faptul că disputa pe tema refugiaţilor nu este prima ciocnire din cadrul Uniunii pe linia vechea şi noua Europă.

În acest timp, Associated Press informează despre confruntările produse marţi dimineaţă la gara principală din Budapesta între câteva sute de migranţi şi poliţie, pe când aceştia încercau să ajungă pe peronul de pe care era prevăzută plecarea unui tren spre Viena şi spre München. Gara din Budapesta a fost închisă pentru a opri sosirea a mii de imigranţi, scrie „Il Corriere della Sera”, subliniind că aceasta este „o situaţie de urgenţă care afectează, practic, toate ţările din Europa de Est şi nu numai”. „Diario economico” notează că autorităţile ungare „justifică închiderea principalului terminal feroviar din capitala ungară prin „regulile europene”. Pe de altă parte, confruntată şi ea cu criza migranţilor, Serbia este dispusă să primească permanent un număr de imigranţi, fără însă să-l precizeze, relatează agenţia EFE, citând o informaţie publicată de portalul sârbesc Blic.

Presa internaţională îşi îndreaptă atenţia şi asupra ultimelor evoluţii din Ucraina. Kievul se confruntă cu o opoziţie violentă privind reforma constituţională, menită să aducă pacea în estul ţării, scrie „Le Monde”, cu referire la incidentele violente care au avut loc în faţa Parlamentului şi care au dus la victime din rândul forţelor de ordine. Într-o intervenie televizată premierul ucrainean a acuzat că acţiunile extremei drepte, ascunse „sub masca patriotismului”, au fost „mai rele”, decât cele ale separatiştilor, mai notează cotidianul francez. De la Moscova, „Izvestia” îl citează pe şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, care a făcut o paralelă între atitudinea Occidentului față de forțele naționaliste, care operează la Kiev, și apariția unor grupuri extremiste, așa-numitul „Statul Islamic”.

Ajuns la Vatican acum mai bine de un an de zile, Papa Francisc a reuşit să schimbe multe dintre obiceiurile din Biserica Catolică, iar astăzi credincioşii sărbătoresc aproape în unanimitate acţiunile sale, subliniază „Le Monde”. În acest context, Papa Francisc cere „iertare şi amnistie pentru femeile care au făcut avorturi”, titrează „Corriere della Sera”. Papa anunţă că a decis să le acorde tuturor preoţilor catolici, în Anul jubiliar, care va debuta pe 8 decembrie, posibilitatea de a-i ierta de păcatul avortului pe toţi aceia care l-au provocat şi care, căindu-se, cer iertare’, scrie cotidianul „La Libre Belgique”.

Denisse Popovici – Agenţia de Presă RADOR