UMANITATEA – cea mai importanta calitate a actorului Keanu Reeves

Beirut-Liban

Beirut, capitala Libanului, a fost oraşul în care s-a născut  la 2 septembrie 1964, actorul Keanu Charles Reeves (pronunţia corectă a numelui fiind kay-ah-noo), care şi-a început cariera de actor la vârsta de 9 ani în piesa de teatru “Damn Yankees”. Debutul în televiziune a venit o dată cu apariţia serialului Hangin’ In al CBC Television. De-a lungul anilor ’80 a avut numeroase apariţii în spoturi publicitare şi scurtmetraje. Reeves intră pentru prima dată în studio pentru a lucra, sub regia lui Rob Lowe, la lungmetrajul “Youngblood”.

Dar să începem cu povestea vieţii lui pentru a înţege mai bine cât de deosebit este omul Keanu Reeves: tatăl lui si-a abandonat familia cand Keanu avea 3 ani.  Keanu a păstrat legătura pentru câţiva ani cu tatăl său, însă după ce acesta a divorţat de mama actorului, Patricia,  nu a mai dat niciun semn de viaţă. Mama lui era o dansatoare cum vedeţi prin filme, prin baruri nu tocmai sofisticate. A avut 5-6 taţi vitregi, şi mereu a trebuit să se mute din oraş în oraş din cauza acestui fapt.  Keanu a mers la patru licee diferite, s-a luptat cu dislexia, aceasta problemă făcând ca educaţia sa să fie şi mai dificilă, însă școala era pentru el o mare provocare. Şi-a rezolvat problema și a devenit un cititor avid.  În cele din urmă, a renunţat la liceu, spunând că nu îşi mai doreşte nicio diplomă, ci se va îndrepta spre cariera de actor. A avut un interes deosebit în hockey, dar visul lui de a ajunge la olimpiade a fost zdrobit de o accidentare.

În anul 1998, Keanu a cunoscut-o pe Jennifer Syme, adevărata sa dragoste, de care se îndrăgosteşte nebunește şi cu care doreşte să-şi întemeieze o familie. La doar un an mai târziu Jennifer râmâne însărcinată cu o fetiță, însă copilul lor se naşte mort.  Durerea provocată de pierderea micuței l-a despărțit de Jennifer, cei doi fiind de acord să rămână buni prieteni. După aproximativ 18 luni, actorul a avut însă parte de o altă tragedie. El a fost nevoit să-și îngroape fosta iubită, Jennifer murind  în urma unui accident de automobil: în mașină poliția a găsit antidepresive și se pare că nu era străină nici de droguri. Multă lume ar crede că celebrul actor a fost blestemat mai mult ca sigur într-o altă viață de este urmărit de moarte de fiecare dată. În 1993, la vârsta de 23 de ani, actorul River Phoenix, cel mai bun prieten al său, a murit din cauza unei supradoze de droguri. Keanu a avut doar cuvinte de lauda la adresa lui:“A fost o persoana remarcabilă si un actor incredibil. Ne-am înţeles foarte bine şi îmi este tare dor de el. Mă gândesc la el destul de des.” Keanu Reeves nu a fost căsătorit niciodată şi evită relaţiile.

Însă Keanu nu a căutat vinovaţi pentru ce i s-a întâmplat, ba mai mult și-a folosit tot timpul liber să facă din această lume un loc mai bun, făcând donații caritabile considerabile. La Hollywood se știe deja că el a oferit oamenilor care l-au făcut celebru mai mulți bani decât îi ceruseră aceștia. Refuză roluri mari dacă i se pare că personajul este prea violent. A renunţat la 90% din salariu pentru filmul “The Replacements” pentru a putea juca alături de Gene Hackman. În trecut, a renunţat la 2 milioane de dolari pentru a putea juca alături de Al Pacino în “The Devil’s Advocate”. Îşi donează majoritatea câştigurilor financiare carităţii şi oamenilor din spatele scenei. Cea mai apropiată persoană în prezent este sora lui mai mare, Kim, care are leucemie. Banii rămaşi sunt dedicaţi facturilor medicale pentru tratamentul surorii lui. “Imi pare rău că existenţa mea nu este prea nobilă sau sublimă”, spunea el. În timp ce unii din marii actori își răsplătesc echipa de pe platourile de filmare doar cu câteva mulțumiri, după succesul filmului Matrix, Reeves le-a dat oamenilor de la efecte speciale și de la machiaj drept răsplată aproximativ 80 de milioane de dolari din cei 114 milioane cu care a fost plătit pentru rolul său. Potrivit martorilor, el este printre puținii actori care vrea să afle numele oamenilor cu care lucrează, pe care îi salută și cu care are și discuții, fiind considerat cel mai cumsecade și drăguț om de la Hollywood. Deși mulți s-ar fi lăsat doborâți de soarta potrivnică, Keanu, la cei 51 de ani ai săi, a reușit să meargă mai departe, asta contribuind  la dezvoltarea sa, ca om.

Cerebralul  Keanu Reeves spunea despre lumea în care trăim următoarele:”Nu pot deveni o parte a lumii în care soții își îmbracă soțiile ca pe niște femei ușuratice, punând în vizor lucrurile care ar trebui să fie prețuite. O lume în care nu există conceptul de onoare și demnitate și te poți încrede în oameni numai atunci când spun” Promit!”. O lume în care femeile nu își doresc copii, iar bărbații nu îşi doresc o familie. În care fraierii se consideră de succes stând la volanul unui automobil care aparține tătălui lor și oricine are un pic de influență încearcă să îți demonstreze că ești un nimeni. În care oamenii pretind cu ipocrizie credinţa în Dumnezeu, stând cu sticla de alcool în mână, fără a fi cât de puțin devotați religiei lor. În lumea în care conceptul geloziei este rușinos, iar modestia este un dezavantaj. În care oamenii au uitat iubirea, căutând doar cea mai bună opțiune. O lume în care oamenii aruncă toți banii pentru a-și repara mașina la prima zgârietură, fără a economisi nici bani, nici timp, iar singuri arată atât de patetic, încât doar mașina lor scumpă mai poate să ascundă această realitate. În care tinerii cheltuie pe băutură banii părinților, în cluburi de noapte, strâmbându-se sub efectul unor sunete primitive, iar fetele se îndrăgostesc de acești fraieri. În care femeile și bărbații nu se mai deosebesc și toate astea la un loc se numesc ”libertatea de alegere”, dar cei care aleg o cale diferită automat sunt niște înapoiați și despoți. Aleg calea mea și păcat că nu am găsit aceeași înțelegere în oamenii la care am sperat cel mai mult … “

keanu-reeves-actorLa început joacă într-o serie de filme pentru adolescenţi, dintre care amintim “Permanent Records” şi “Bill & Ted’s Excellent Adventure”, după care devine mai atent în alegerea rolurilor, apărând, în 1991, în filmul de acţiune cu buget mare “Point Break”, unde joacă alături de Patrick Swayze. Urmează filmele “My Own Private Idaho”, “Speed”, “A Walk in the Clouds”, “Johnny Mnemonic” şi “Chain Reaction”, unele fiind chiar eşecuri de box-office.  Şi cum după unele eşecuri  vine şi o perioadă fericită în viaţa unui om, Reeves acceptă rolul lui Kevin Lomax în” Devil’s Advocate”, horror care, avându-i în distribuţie şi pe Al Pacino şi Charlize Theron, a fost bine primit de critică şi de public.

În anul 1999, Keanu a devenit cunoscut în întreaga lume datorită rolului său din filmul “Matrix”. Acesta a strâns impresionanta sumă de 465 milioane de dolari în box-office, a fost nominalizat şi a câştigat patru premii Oscar. Hitul de acţiune-S.F.” Matrix”, a dus  popularitatea actorului libanez la cote maxime.În Matrix, Keanu joacă rolul unui luptător formidabil al viitorului, însă viața nu i-a fost deloc ușoară, fapt pentru care și-a atras porecla de „Sad Keanu”(n.r. Tristul Keanu”). Succesul fenomenal al trilogiei l-a propulsat în categoria celor mai bine plătiți actori de la Hollywood. Dar nu și al celor mai fericiți. De altfel, mass media de peste ocean folosește de multe ori cuvântul ”trist” atunci când se referă la el. Și am văzut mai sus și de ce. Cu toate astea, nu pierde nicio ocazie de a dărui celor din jur. A făcut cadou echipei care a lucrat la Matrix o sumă colosală (75 de milioane de dolari) pentru că, după cum spune el glumind, ”l-au făcut să arate bine”. Asta după ce oferise fiecărui cascador cu care a colaborat în timpul filmărilor din Australia câte o motocicletă Harley Davidson, de 9000 de dolari. Când lucra la “The Lake House”, a auzit din întâmplare o discuție între două garderobiere. Una se plângea că-și va pierde casa dacă nu plătește douăzeci de mii de dolari. În aceeași zi, Keanu i-a transferat femeii în cont suma respectivă. Și a donat foarte mulți bani spitalelor care tratează leucemia. Este printre putinele supervedete care trăiește într-un apartament relativ modest, și nu într-un conac.

keanu-reevesCelebrul  actor Keanu Reeves este considerat unul dintre primii zece actori americani ai momentului (conform clasamentului des menţionat ca referinţă „Top Ten of America’s Favorite Stars”) conform unui sondaj din ETonline, realizat în 2006.La 31 ianuarie 2005, Reeves a fost recompensat cu propria sa stea pentagonală plasată pe celebra Hollywood Walk of Fame.

Keanu Reeves este şi un chitarist bas cu o bună experiență muzicală, fiind basistul formației grunge Dogstar în anii 1990, și, mult mai recent, fiind activ în formația Becky.

În 2003, Keanu a dat un interviu în revista Hello! în care a dezvăluit că vrea să ducă o viață cât mai simplă cu putință. „Banii sunt ultimul lucru la care mă gândesc. Aș putea să trăiesc cu ceea ce am deja și în următoarele secole”, a spus acesta. Astfel, în ciuda faptului că are încă o avere de 100 de milioane de dolari, el merge cu metroul ca orice om normal și oferă locul pe scaun oricărei femei fără nici o ezitare.

În 2010, câteva fotografii au făcut înconjurul lumii. De ziua lui, Keanu a intrat într-o cofetărie și și-a luat o brioșă cu o singură lumânare pe ea. Pe care a mâncat-o chiar în fața localului, oferind câte o cafea trecătorilor care se opreau să-i vorbească. Mulţi au crezut atunci că ceva nu este în regulă cu el. Alţi au înțeles, însă, că e felul lui de a-şi serba aniversarea alături de oameni obișnuiţi.Există 50.000 de oameni ai străzii în zona în care se află oraşul Los Angeles, făcând  din acest lucru o reală problemă. Majoritatea lumii trece pe lângă ei sau le oferă mărunţiş, adesea tratându-i ca pe un fel de neoameni. Dar Keanu Reeves nu este “majoritatea lumii”.

Chiar dacă are o avere de peste 100 de milioane de dolari, Reeves continuă să locuiască într-un apartament micuţ şi se plimbă cu metroul. Nu are gărzi de corp şi nu poartă haine scumpe.În momentul în care a fost întrebat de ce este trist mai tot timpul, el a răspuns: “Trebuie să fii fericit pentru a trăi, eu nu sunt!”Acest om care a trecut prin mai multe tragedii decât majoritatea într-o viaţă de om, a reuşit să-şi păstreze cea mai importantă calitate: UMANITATEA.Este un exemplu deosebit şi demn de urmat.

Monica Duţu