2015. szeptember 9

Mechanizmus létrehozása az érdekkonfliktusok megelőzésére a közbeszerzések terén

A közbeszerzések terén tapasztalható érdekkonfliktusok megelőzhetőek a szerdán elfogadott kormányhatározat értelmében létrehozandó mechanizmus segitségével, közölte Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter, megjegyezve, hogy e mechanizmus előirányozza olyan elemek adatbázisban való foglalását, amelyek esetleges érdekkonfliktusokhoz vezetnek. „Ha az adatbázis-kezelő rendszer ‘megkérdezésekor’ egy potenciális érdekkonfliktust jelez, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnek (ANI) kötelessége intézkedni, mig a közbeszerzésekben részvevőknek igazodniuk kell az ANI-javaslatokhoz”, fűzte hozzá Robert Cazanciuc.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.09)

A Románia által befogadandó sziriai menekültek száma felöl az Európai Tanácsban döntenek

Ionuţ Stroe, a liberális képviselők szóvivője szerdán úgy fogalmazott, hogy a Románia által befogadandó sziriai menekültek száma felöl az Európai Tanácsban döntenek. Mint hozzáfűzte, szükség lesz egy jogi keret kidolgozására is a bevándorlók társadalmi beilleszkedésének megkönnyitésére.”A letelepedési jog elnyerése után a bevándorlóknak meg kell teremteni az egészségügyi szolgáltatásokhoz és az oktatáshoz való hozzáférést, és nem utolsó sorban biztositani kell a megélhetésükhöz szükséges minimáljövedelmet és meg kell védeni őket az embercsempészektől. A menekültek társadalmi beilleszkedését előmozditó minimális jogi keret kidolgozása a román parlamentre hárul”., hangsúlyozta Ionuţ Stroe.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.09)

A román külügyminisztérium megvizsgálja az Európát érintő migrációs válság kezelésére imertetett EB-javaslatcsomagot

„Miután megküldik az uniós tagállamoknak a migrációs válság kezelésére hivatott EB-tervet, a román külügyminisztérium megvizsgálja azt és a konklúziókat a jövő héten az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa elő terjeszti”, mondotta Bogdan Aurescu tárcavezető, aki meghivottként részt vett a képviselőház állandó bürójának ülésén. Bogdan Aurescu ez alkalommal megerősitette, hogy Románia a menekültek önkéntes és nem kötelező elosztási rendszerének a hive. „Az Európai Bizottság javaslatával kapcsolatos kérdéseket az uniós belügyminiszterek szeptembrer 14-i, luxemburgi összejövetelén vitatják meg, igy addig is a román belügyminisztériummal leszünk állandó kapcsolatban. Az Európai Bizottság bármilyen javaslatát első sorban hazai téren kell elemezni és csak azt követően vitatjuk meg az uniós tagállamok szintjén”, mondotta a román külügyminiszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.09)

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke minél több menekült befogadására ösztönözte az uniós tagállamokat

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke minél több menekült befogadására és integrálási politkájuk felülvizsgálására ösztönözte az uniós tagállamokat.Szerdán Strasbourgban, az Európai Parlamentben mondott beszédében Jean-Claude Juncker kihangsúlyozta, hogy 160 ezer menekült befogadásáról van szó, azaz négyszer többről, mint amennyit kezdetben az Európai Bizottság javasolt. Juncker egyet értett azzal, hogy e szempontból véleménykülönbségek vannak a tagállamok között, és megemlitette, hogy a történelem folyamán minden európai állampolgár egy adott pillanatban bevándorló volt , pédakánt hozva felozta fel a skótokat, az íreket és lengyeleket, akik az Egyesült Államokba vándoroltak. A 160 ezer menekült befogadása kötelező jellegű, fűzte hozzá Jean-Claude Juncker, aki e javaslat elfogadását kérte az európai belügyminiszterektől a szeptember 14-i, luxemburgi összejövetelükön. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.09)

A román állampolgárság megszerzése egyszerűsitett honositási eljárással

A művészet, kultúra és sport terén dolgozó külföldiek, akik hasznot hoznak Románia számára, egyszerűsitett eljárással igényelhetik a román állampolgárságot. A szerdán elfogadott kormányrendelet értelmében ezen személyiségek felvehetik a román állampolgárságot valamely kormánytag javaslatára is. Mint Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter elmondta az emlitett kormányrendelet speciális eljárást irányoz elő, azaz már nem feltétel az, hogy az állampolgárság megszerzéséhez az igénylőnek nyolc éven át Románia területén kell tartózkodnia. A többi feltételeknek azonban eleget kell tennie, amelyek a román állammal szembeni lojalitásra, illetve arra utalnak, hogy az illető nem alkalmazott semmilyen olyan intézkedést, amely kihatott volna a jogrendre, valamint jó hirnévnek örvend, úgy Romániában, mind külföldön, hangsúlyozta Robert Cazanciuc.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.09)