Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova invitată la Sala Radio

05. Livyka Stirbu-SokolovLa o zi după evoluţia în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova este invitată să concerteze duminică, 13 septembrie , ora 19:00, la Sala Radio, alături de unul dintre ansamblurile instituţiei gazdă: Orchestra De Cameră Radio.

Cu un program atractiv Bach/Mozart, cele două ansambluri reunite dirijate de Cristian Florea o vor avea ca solistă pe pianista Livyka Ştirbu-Sokolov, care în anul 2010 a reprezentat Republica Moldova la Festivalul Yehudi Menuhin în Gstaad, Elveţia. A fost prima participare a Republicii Moldova la acest eveniment, iar Livyka Ştirbu-Sokolov a devenit astfel cel mai tânăr muzician din cadrul festivalului. În 2014, tânăra pianistă a reprezentat Republica Moldova la concursul Eurovision Young Musicians, iar talentul său artistic a fost deja apreciat în concerte susţinute în Germania, Elveţia, Rusia şi Republica Moldova.

În programul serii veţi asculta două lucrări de Bach – Concertul brandenburgic nr. 3 în sol major şi Concertul pentru pian şi orchestră în fa minor şi două de Mozart – Divertimento în fa major şi Simfonia nr. 29 în la major.

Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova este invitată sâmbătă, 12 septembrie (11.00) – cu o zi înaintea evenimentului de la Sala Radio – să evolueze în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, în secţiunea Enescu şi contemporanii săi, ce reuneşte concerte şi recitaluri concepute în jurul creaţiilor marelui compozitor. La Sala Mică a Palatului, ansamblul de la Chişinău va interpreta, sub bagheta lui Cristian Florea, lucrarea lui EnescuOctetul pentru coarde în do major op. 7 şi alte două partituri: WarlockCapriol suite şi Bartók Divertimento pentru orchestră de coarde op. 113.

Evenimentul este realizat cu sprijinul partenerilor: Vinăria Purcari, Societatea Română de Caritate Carro, Restaurantul La Plăcinte, Forul Democratal Românilor din Moldova, Ramada Majestic Hotel, Carrefour, precum şi al Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti.

Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova este cunoscută în lume nu doar graţie numeroaselor turnee artistice pe care le-a întreprins în Spania, Franţa, Italia, Germania, Elveţia, Rusia, Ucraina, România, Turcia, Israel, SUA, Iordania, dar, mai ales, pentru înalta măiestrie interpretativă şi repertoriul ei vast.

Orchestra Naţională de Cameră a fost fondată în primăvara anului 1988 la iniţiativa dirijorului Alfred Gherşfeld, care a fost primul director artistic al acestui colectiv muzical. La ora actuală colaborează permanent cu orchestra dirijorii Gh. Mustea, V. Doni, M. Secichin, O. Palymski. Pe parcursul anilor funcţia de prim-dirijor ai orchestrei au deţinut-o Alexandru Samoilă, Dumitru Goia, Evghenii Samoilov, Liviu Buiuc. Puternic legat de ansamblu este numele  violoncelistului şi dirijorului român Cristian Florea, care a condus orchestra o perioadă mai îndelungată (1995-2000) şi a revenit la pupitrul acestei formaţii din 2010, în calitate de prim-dirijor.

Printre perfomanţele Orchestrei Naţionale de Cameră se înscrie şi înregistrarea unui CD în colaborare cu trompetistul francez Bernard Soustrot, a cărui lansare a avut loc în 1998 la Teatrul Montansier de Versailles. Fiind incluşi în componenţa Orchestrei Simfonice Europene, fondată de  maestrul Cristian Florea, muzicienii din Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova au avut onoarea de a acompania pe diverse scene ale sălilor de concert din Europa personalităţi din lumea muzicii internaţionale, printre care tenorii Placido Domingo şi José Carreras, mezzosoprana Teresa Berganza etc.

Personalitate artistică complexă, dirijorul Cristian Florea este prezent în viaţa muzicală internaţională în mai multe ipostaze: violoncelist, dirijor, manager artistic, profesor şi impresar.

În 1986 a fondat Orchestra de Cameră Freiburg, iar după 1989 a devenit director artistic şi dirijor al Filarmonicii de Stat din Sibiu, perioadă în care s-a ocupat activ de infrastructura centrelor muzicale Hermania şi Sala Thalia. În 1992 a pus bazele Orchestrei Simfonice Europene şi de atunci în fiecare an realizează diferite proiecte: Concertul de Anul Nou, Muzică din filme, concerte extraordinare cu mari artişti ca José Carreras, Monserrat Caballé, Teresa Berganza, Placido Domingo etc.

În prezent este dirijorul şef al Orchestrei Naţionale de Cameră Chişinău, ansamblu pe care l-a condus şi în concertul din cadrul Festivalului Internaţional George Enescu – 2011. Cristian Florea, solist sau dirijor, a colaborat cu numerose ansambluri muzicale: Mozarteum Salzburg, Orchestra Simfonică Madrid, Orchestra Simfonică Nacional de Catalunya din Barcelona, orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansambluri orchestrale din Italia, Mexic, SUA, Ungaria, Germania ş.a.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com. Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia Radio România – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.