O descoperire lansează ipoteza unei forme de transmitere a maladiei Alzheimer

O descoperire făcută pe persoane decedate în urma maladiei Creutzfeldt-Jakob (MCJ) a lansat ipoteza unei forme de transmitere a maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu britanic publicat miercuri în revista „Nature”.
Leziunile cerebrale, numite «angiopatie cerebrală amiloidă» (depunere de proteine amiloide la nivelul vaselor de sânge) care semnează în general maladia Alzheimer au fost regăsite în mod surprinzător la autopsierea unor persoane decedate la vârste relativ tinere (între 36 şi 51 de ani) din cauza maladiei Creutzfeldt-Jakob (MCJ). Aceste persoane nu dezvoltaseră în timpul vieţii niciun simptom al maladiei Alzheimer şi, la autopsie, nu prezentau o altă mare semnătură a bolii Alzheimer – acumularea de proteine Tau.
Cele opt persoane studiate fuseseră contaminate prin prioni anormali, agentul patogen al maladiei Creutzfeldt-Jakob, în urma unor tratamente pentru creştere sub formă de injecţii cu hormoni de creştere proveniţi din extrase de hipofiză umană contaminată (glanda situată în creier şi recoltată de pe cadavre).
Acest studiu condus de un grup de cercetători londonezi «sugerează că peptida beta-amiloidă (care se acumulează în creierul persoanelor afectate de Alzheimer) poate, potenţial, să fie transmisă prin unele proceduri medicale», indică „Nature” într-un comunicat.
Pregătirea hormonului de creştere injectat acestor persoane în copilărie erau nu doar «contaminat de prioni, ci şi de peptide beta amoiloide» a explicat unul dintre autorii cercetării în timpul unei prezentări în faţa presei.
Dar nu există nicio dovadă a posibilităţii de transmitere directă prin contagiere de la om la om, atât pentru maladia Creutzfeldt-Jakob cât şi pentru Alzheimer, şi nu există «niciun motiv de alarmă», a mai adăugat cercetătorul.

(www.lesoir.be – 10 septembrie)