România nu acceptă cota de refugiaţi stabilită de Bruxelles

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a exprimat nemulţumirea, joi, faţă de anunţul Comisiei Europene referitor la introducerea unor cote obligatorii pentru statele membre.
„Am luat act cu oarece nemulţumire de acest proiect prezentat în Parlamentul European, faptul că din partea Comisiei s-a lucrat pe un proiect destul de birocratic care a fost prezentat”. „Luni, în 14 septembrie, se va reuni în şedinţă extraordinară Consiliul JAI, unde se va lua în discuţie această chestiune. Din partea României va participa ministrul de interne, cu care am avut o discuţie în această dimineaţă, iar mandatul ministrului de interne la conferinţa JAI este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii”, a precizat şeful statului, la Palatul Cotroceni.
În opinia sa, nu cifrele sunt importante, ci principiile. „Aici nu vorbim de cifre. E vorba de oameni şi nu de piese care trebuie numărate, vorbim de imigranţii care vin în Europa. În al doilea rând, vorbim de o solidaritate pe care România şi-a declarat-o nu doar prin vorbe, ci şi prin oferte de a primi un număr mare pentru noi de refugiaţi, ceea ce nu considerăm că este o soluţie. Şi nu cred că este oportun să vorbim de cote obligatorii, calculate într-un mod foarte birocratic, contabiliceşte aş putea spune, fără a consulta statele membre”, susţine preşedintele Iohannis.
România ar urma să găzduiască 6351 de imigranţi, potrivit planului Comisiei Europene.

RADOR