2105. szeptember 11

A Szociáldemokrata Párt Olt megyei szervezete döntött: kizárják a pártból Daniel Predoiut

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Olt megyei szervezete úgy döntött, hogy kizárja a pártból Daniel Predoiut, mivel egyik közösségi portálon xenofób, rasszista és antiszemita jellegű üzenetet közölt. Liviu Dragnea, a PSD ideiglenes elnöke kijelentette: pártjában nincs mit keresniük az antiszemita meggyőződéssel rendelkező tagoknak. Daniel Predoiu pártból való kizárását üdvözölte a romániai Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke. Aurel Vainer sajtóközleményében megjegyezte, hogy az eljárás a korrektség és a normalitás jele és üdvözlendő olyan körülmények között, amikor az extrémizmus egyre nagyobb teret hódit Európában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.11)

A mezőgadasági kértéritéseket két részben folyósitják

Az idei nagy szárazság miatt megsemmisült mezőgazdaságban elkönyvelt károk megtéritését két rendben folyósitják és elsőbbségben a mezőgazdasági társaságokat részesitik, melyek mindegyikének – az első szakaszban – hektáronként 300 lejt utalnak ki, nyilatkozta Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter, hozzáfűzve, hogy a kisebb gazdálkodók, akik nem kötöttek mezőgazdasági biztositásokat, hektáronkét 200 lej érékű kártéritést kapnak. A szárazság sújtotta növénykultúrák kártéritésének egy részét novemberben folyósitják. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.11)

Az első hét hónapban 2,6 százalékkal nőtt az ipari termelés

Az első hét hónapban 2,6 százalékkal nőtt az ipari termelés a tavalyi év azonos időszakához képest, közölte pénteken az országos statisztikai intézet. A növekedés főleg a feldolgozóiparnak köszönhető, amelynek teljesítménye 3,1 százalékkal javult. Ugyanakkor 0,7 százalékkal nőtt a villamos- és hőenergia, a gáz termelése és szolgáltatása, míközben a kitermelőipar 7,7 százalékkal esett vissza. Éves összevetésben az ipari termelés júliusban 3,4 százalékkal volt magasabb 2014 júliusához képest.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.11)

Robert Negoiţă polgármestert választották a Szociáldemokrata Párt bukaresti szervezete elnökének

Robert Negioţă, Bukarest 3-as kerületének polgármestere veszi át a Szociáldemokrata Párt(PSD) bukaresti szervezetének vezetését. Liviu Dragnea, a PSD ideiglenes elnöke szerint a PSD-nek fővárosi szinten jó ügyintézőt kell választania és Negoiţă-t jelölheti a főpolgármesteri tisztség megpályázására.Mint Dragnea hozzáfűzte, a párt jövő heti ülésén megvitaják a PSD több területi szervezetének ama javaslatát is, hogy októberben szervezzék meg a szociáldemokraták kongresszusát. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.11)

Rozalia Ganciu