Anunț înscrieri pentru atelierul ARTISTIC PRACTICES & PUBLIC SPACE

Atelierul ARTISTIC PRACTICES & PUBLIC SPACE va avea loc la MNAC  în perioada 19-23 octombrie  2015.

 

Coordonatorii atelierului  sunt: Jeroen Boomgaard (NL),   Hans van Houwelingen (NL) și Tudor Bratu (RO/NL). În cadrul atelierului vor mai fi susținute prezentări de Bogdan Ghiu (RO), Matei Bejenaru (RO), Studio Basar (RO) Hester Oerlemans (NL).

Participarea la atelier este gratuită.

Locul de desfășurare la va fi la MNAC . Pentru informații și detalii despre trimiterea cererilor de înscriere citiți textul de mai jos.

Termen primire înscrieri: 30 septembrie 2015

 

Spațiul public reprezintă un subiect de cercetare plin de provocări iar transformările prin care trece Bucureștiul sunt un punct de pornire pentru artiștii interesați să dezvolte intervenții temporare sau permanente în spațiul public. Interesul crescut al artiştilor, şi nu numai, de a se angaja în modelarea spaţiului public  a adus în prim plan necesitatea explorării mai în profunzime a practicilor artistice din spaţiul public. Realizarea şi expunerea unei lucrări de artă în afara spaţiilor consacrate (galerii, muzee) ridică o serie de problematici noi privind atȃt intervenţia artistică cȃt şi noţiunea de spaţiu public. Care este rolul și funcția acesteia, cum şi cui se adresează ea, cum este construit, modelat sau organizat spaţiul public, reprezintă o serie de astfel de problematici.

Pornind de la întrebarea „cum se defineşte termenul de  public, din construcţia artă publică ?” și de la observaţia istoricul de artă Hilde Heine, care semnala faptul că, strict vorbind, nici o artă nu este privată pentru că fiecare operă de artă este creată cu intenţia de a fi expusă public, ne propunem prin acest workshop să explorăm câteva pespective de înţelegere a artei publice şi posibile direcţii de explorare a acesteia în contextul specific al Bucureştiului.  

În cadrul programului  Spațiu expandat considerăm important ca pe lângă intervențiile în spațiu public, care au devenit o obișnuință pentru public și artiști, să dezbatem și sub alte forme subiectele pe care le punem în discuție.  Astfel, proiectul din 2015 are trei componente care se completează una pe cealaltă: patru intervenții temporare în spațiul public, o expoziție și un workshop.

Workshop-ul pentru care lansăm anunțul de față își propune  discutarea unor situații existente și împărtășirea unor metode de lucru  atunci când obiectul de analiză și intervenție este spațiul public. Fiecare artist are propriile teme, abordări, modalități de explorare și de raportare la spațiul urban. Moderatorii workshopului vor fi  Jeroen Boomgaard (NL), Hans van Houwelingen (NL) și Tudor Bratu (RO/NL), cărora li se vor alătura invitaţii Bogdan Ghiu (RO), Matei Bejenaru (RO), Studio Basar (RO) Hester Oerlemans (NL) care vor aborda tema propusă din diferite perspective.

Jeroen Boomgaard   (născut în 1953) este istoric de artă și critic de artă. În prezent este profesor de  Artă în spațiu public la Gerrit Rietveld Academie și șeful Masterului de Cercetare Artistică la Universiteit van Amsterdam, amândouă în Amsterdam. De asemenea, Boomgaard conduce grupul de  cercetare Artă & Spațiu public  (Lectoraat Kunst en Publieke Ruimte), un parteneriat între Gerrit Rietveld Academie, Sandberg Instituut, Universiteit van Amsterdam și Virtueel Museum Zuidas (or VMZ), care stimulează reflecția teoretică și de cercetare asupra rolului artei și designului din domeniul public.  Scrie cu regularitate articole despre artă şi spaţiul public pentru publicaţii cum ar fi  Open. Cahier on Art and the Public Domain. Ultima sa carte Wild Park-Commissioning the Unexpected,  a fost publicată în 2012 şi este o colecţie de eseuri ce explorează problematicile artei publice. In 2008  a editat o colecţie de eseuri pe tema artei publice  High Rise – Common Ground Art and the Amsterdam Zuidas Area. Boomgaard trăieşte şi lucrează în Amsterdam.

Hans van Houwelingen   (1957) a fost educat la Minerva  Art Academy Groningen (Regatul Țărilor de Jos) și la Rijksakademie van Beeldende Kunsten, în Amsterdam. Lucrările sale sunt realizate internațional sub formă de intervenții în spațiu public, expoziții, prelegeri și publicații, în care investighează relația dintre artă, politică și ideologie. A realizat diverse expoziții și proiecte permanente în spațiu public. Monografia STIFF  Hans van Houwelingen vs. Public Art (Artimo, 2004) oferă o imagine de ansamblu asupra proiectelor și textelor sale și o reflecție extensivă asupra operei sale. Publicația  Update descrie înnoirea permanentă a Lorentzmonument in Arnhem (NL) pe durata Sonsbeek 2008. Recent a publicat  Undone (Jap Sam Books 2011), ce prezintă nouă reflecții critice despre trei lucrări recente. Van Houwelingen trăiește și lucrează la Amsterdam.

Tudor Bratu  (născut în 1977) trăiește și lucrează la Amsterdam și București. A studiat filosofia și istoria artei la Universitatea din Amsterdam și a absolvit Rijksakademie van Beeldende Kunsten şi Gerrit Rietveld Academy la departamentul de fotografie. Practica sa artistică include proiecte realizate prin fotografie, video, instalații. Pe lângă activitatea sa artistică, predă și este directorul unui program de rezidență pe care l-a generat la București (Bucharest Air).

Profilul participanților la workshop:

– studenți (licență, masterat sau doctorat), artiști (fără restricții de medii, tehnici sau mijloace de expresie) sau arhitecţi interesați de cercetarea artistică, explorarea urbană și spațiul public;

– nivel mediu de cunoaștere a limbii engleze. Workshopul se va desfăşura în limba engleză.

Pentru înscrierea la workshop trimiteți pe adresa de email spatiuexpandat@gmail.com

1. un scurt CV în care să evidențiați activitatea dvs. relevantă pentru acest proiect;

2. o scrisoare de intenție de o pagină, în care să descrieți pe scurt interesul purtat cercetării despre  problemele pe care le antrenează noţiunea şi realitatea „spaţiului public ”.

3. Daca este posibil, un  portofoliu în format pdf cu lucrările și proiectele recente

 

Numărul de locuri este limitat la 20 participanți.

Participarea este gratuită. Prezentările la care va fi acces liber pentru publicul larg vor fi anunțate în prealabil.

Termenul limită pentru primirea cererilor de participare: miercuri, 30 septembrie 2015, ora 24.00.

După consultarea cererilor trimise vom anunța participanții la workshop până  vineri, 2 octombrie, 2015.

Principalul obiectiv al workshop-ului este de a descoperi noi modalități de a privi spațiul public, metode de observare și abordare a amplasamentului ales și a intervenției  site-specific, pornind de la preocupările personale ale participanților dar adaptându-le în funcție de sit. O atenție deosebită este acordată procesului de colectare de date despre spațiul pentru care se gândește proiectul (orientare geografică, lumină, împrejurimi, relevanța pentru comunitate, etc.) și pentru structurarea proiectului.

Programul workshopului

Workshop-ul se va desfășura în perioada 19 – 23 octombrie la MNAC, cu intervenția alternativă a moderatorilor . Participanții vor beneficia de asemenea de prezentările invitaților din cadrul workshopului.

Loc: MNAC, Str. Izvor 2-4, intrare prin Calea 13 Septembrie, aripa E4