Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a făcut publice subiectele pe care Putin le va aborda în discursul susţinut la ONU

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va aborda în discursul pe care îl va susţine la cea de-a 70-a Sesiune a Adunării Generale a ONU următoarele subiecte: conflictul din Siria, criza din Ucraina, problema sancţiunilor aplicate de Occident la adresa Rusiei şi lupta împotriva terorismului, a anunţat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-o intervenţie în direct la postul public de televiziune.

„Este vorba, în primul rând, despre lupta împotriva terorismului care ar trebui desfăşurată fără utilizarea dublelor standarde”, a explicat Lavrov. „Vladimir Putin se va reveri la subiectul sancţiunilor, la problema fragmentării spaţiului economic global, deoarece, în prezent, în cadrul OMC stagnează negocierile privind asigurarea unei abordări universale faţă de noile sfere economice şi ale relaţiilor tehnologice între state, dar şi la o serie de probleme de actualitate, precum situaţia din Siria şi criza ucraineană. Toate acestea sunt rezultate ale problemelor sistemice legate de tentativele de stagnare ale procesului de edificare a ordinii mondiale policentriste” – a mai specificat şeful diplomaţiei ruse.

În opinia sa, „liderul rus va expune unele aprecieri de principiu ale conducerii de la Moscova referitor la cele mai de actualitate probleme cu care se confruntă lumea contemporană – probleme sistemice care apar din cauza tentativelor de a îngheţa procesul obiectiv de formare a noii orânduiri mondiale”. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a vorbit de trei ori de la tribuna Adunării Generale a ONU: în 2000, 2003 şi 2005. În ultimii ani, delegaţia Rusiei care lua parte la sesiunile ONU era condusă de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Ca urmare, liderul rus va vorbi pentru prima dată în ultimii zece ani de la tribuna ONU. Sesiunea ONU îşi va deschide lucrările la New York pe 15 septembrie.

www.rosbalt.ru  – 14 septembrie