Un nou număr record de refugiaţi au trecut graniţa în Ungaria

Un nou număr record de refugiaţi au trecut graniţa în Ungaria. Autorităţile au numărat peste peste 5.800 în ultimele 24 de ore. Migranţii par să fie într-o cursă contracronometru, în încercarea de a ajunge în Ungaria înainte de intrarea în vigoare, mâine, a unei noi legi care permite arestarea celor ce trec ilegal frontiera. Detalii de la corespondentul RRA Emil Groza.

Reporter: Poliţia ungară a anunţat astăzi că numai ieri au trecut ilegal frontiera în Ungaria peste 5.800 de persoane, după ce şi în ziua anterioară au fost înregistraţi 4.330 de imigranţi. Cei mai mulţi provenind din Siria, Afganistan sau Pakistan, au fost interceptaţi în ultimele 24 de ore la frontiera de sud a Ungariei, în zona localităţii Roszke. Oamenii continuă să intre şi astăzi în această ţară, înaintând în grupuri, de-a lungul unei linii de cale ferată care traversează frontiera şi unde autorităţile ungare intenţionează să amplaseze o poartă metalică pentru a închide complet gardul de la graniţa cu Serbia până mâine, când intră în vigoare reglementări mai stricte, în baza cărora procedurile de analizare a cererilor de azil vor fi scurtate, iar cei care pătrund ilegal în Ungaria vor fi pasibili de pedepse cu închisoarea. Ca şi în ultimele zile, numeroşi imigranţi au plecat din Gara de Est din Budapesta cu trenul spre graniţa cu Austria, pe care au traversat-o apoi pe jos, în condiţiile în care compania feroviară austriacă suspendase săptămâna trecută legăturile de cale ferată pe relaţia cu Ungaria.

Realizator: Numărul tot mai mare de azilanţi a început să creeze probleme şi în Germania, stat preferat de solicitanţii de azil. La München autorităţile nu au mai reuşit să asigure tuturor refugiaţilor un loc de dormit, după ce în ultimele zile au ajuns în Bavaria zeci de mii de oameni. Pentru limitarea numărului de imigranţi care intră în ţară, Germania a decis să reintroducă controale la toate frontierele, începând cu cea din sud, cu Austria. O decizie similară a luat şi Cehia, iar astăzi Slovacia a anunţat că a luat la rândul său măsuri de control la frontiere.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 septembrie