Zilele europene ale patrimoniului 2015: Porţi deschise la Ambasada și la Reședința Franţei în România

Ambasada și Reşedinţa Franţei de la Bucureşti îşi vor deschide porţile pentru publicul larg, sâmbătă, 19 septembrie, și duminică, 20 septembrie , în cadrul unor vizite ghidate cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului 2015, centrate pe tema „Patrimoniul secolului XXI, o poveste despre viitor”.

Misiunea diplomatică franceză invită publicul să descopere bogăția unui patrimoniu care constituie un instrument diplomatic de excepție. Cu ocazia acestor vizite, publicul va  putea descoperi biroul domnului Ambasador împodobit cu o ornamente de plafon excepționale, și va putea admira Reședința Franței decorată cu obiecte de artă valoroase, printre care: lucrarea Car cu fân de Nicolae Grigorescu, statuia ecvestră care îl înfăţişează pe Ludovic XIV datând din 1692, realizată de celebrul sculptor François Girardon, maestru în arta statuară monumentală precum și în artele decorative, o remarcabilă tapiserie Gobelins. Vizitatorii putea admira de asemenea : o ușă secretă ascunsă în bibliotecă, un candelabru care a aparținut aviatorului Louis Noël sau un pian Pleyel realizat la Paris.

La 123 de ani de la inaugurarea sa, Reședința Franței și-a păstrat prospețimea. Modificările aduse de artiștii decoratori ai Ministerului francez al Afacerilor Externe pun în valoare eclectismul amestecului dintre obiecte ce simbolizează trecutul și cele care ne dau o viziune luminoasă asupra prieteniei franco-romane.

Anul acesta vizitele vor fi plasate sub semnul Gastronomiei franceze, înscrisă din anul 2010 în patrimoniul mondial al UNESCO : vizitatorii vor putea admira, de asemenea, și un serviciu de masă realizat la manufactura din Sèvres în anul 1911 sau o expoziție de cărți dedicate bucătăriei franceze.

Înscrierile pentru aceste vizite se fac exclusiv prin intermediul unei aplicații dedicate acestui eveniment disponibilă accesând următorul link până pe 17 septembrie în limita locurilor disponibile:

https://events.ambafrance-ro.ro/public/evguiapp/index.html#/home

Totodată, vizitatorii care vor dori să facă poze și  videoclipuri la Reşedinţă îşi pot înscrie imaginile la un concurs organizat pe pagina de Facebook a Ambasadei ( https://www.facebook.com/France.Romania), unde sunt precizate toate detaliile privind competiţia şi mai ales premiul.

Gabriela Dita

Chargée de communication

Service de presse de l’Ambassade de France en Roumanie

gabriela.dita@diplomatie.gouv.fr

tel: 021. 303.1020

mob : 0752 318539

Suivez-nous sur Facebook et Twitter www.facebook.com/France.Romania

https://twitter.com/FranceRomania