2015. september 15

A bevándorlók számára Románia „nem vonzó”

Az Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai szerint az utóbbi hat hónapban, Romániában mintegy 850 menedékjogi kérvényt regisztráltak. A kérvényt benyujtók egyrészét a bevándorlók számára létre hozott hat kötpontban – Temesváron, Bukarestben, Galacon, Giurgiuban, Rădăuţi-on és Nagysomkúton – szállásolták el. Románia összesen 1.500 menekültet tud elszállásolni. A menekültek legnagyobb része Sziriából, Afganisztánból és Irakból érkezik Romániába. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.15)

Románia szolidáris az EU-val a menekültválság kezelésében

Románia „nagylelkű”, ami a menekültek befogadását illeti, nyilatkozta Klaus Iohannis államfő, hozzáfűzve, hogy országunk szolidáris az Európai Unióval, ami a menekültválság kezelését illeti, de egyetlen állam sem kötelezhető olyan dologra, amelyet nem tud teljesiteni. Klaus Iohannis a menekültek elosztására vonatkozóan az Európai Bizottság által javasolt kötelező kvótarendszerre utalt. ”Románia felajánlotta 40 ezer menekült befogadását, amelyről az Európa Tanács júniusi ülésén is szó volt”, hangsúlyozta az államfő, megjegyezve, hogy „azon uniós tagállamok, amelyek elutasitják a kötelező kvótarendszert másképpen is kifejezhetik szolidaritásukat. Románia jelenleg részt vesz az EU külső határai biztonságának megerősitésben”. Klaus Iohannis egyben kihangsúlyozta, hogy a menekültek befogadása nemcsak elszállásolásukat jelenti, hanem biztositani kell a társadalomban való beilleszkedésüket is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.15)

A szenátus megvitatja a liberálisok által beterjesztett bizalmatlansági inditványt

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) azzal vádolja a kormányt, hogy nem használta fel kellőképpen az európai alapokból kiutalt három millió eurót és egy reális, a szállitási szükségleteknek megfelelő intézkedéscsomag mielőbbi kidolgozását szorgalmazta. A bizalmatlansági inditványban a liberálisok megerősitették, hogy az emlitett összeg rossz kezelés miatt állt le az infrastruktúra modernizálása. „A szállitás helyzete a PSD kormányzása alatt, azaz utak, amelyek nem vezetnek sehova” cimmel benyújtott  bizalmatlansági inditványt 44 liberális szenátor irta alá. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.15)

Klaus Iohannis részt vett a román diaszpóra kérdésének szentelt konferencián

Klaus Iohannis államfő részt vett a román diaszpóra kérdésének szentelt konferencán, amelyet a Cotroceni palotában tartottak. A román államfő szerint rendkivül fontos az erős kapcsolat kiépitése a Románia határain kivül élő románokkal. Másrészt úgy vélte, hogy a román szakemberek külföldre való távozása a diplomák szerinti munkahelyek biztositása révén is megakadályozható. Mint hozzáfűzte, a külföldi románok szavazati jogának biztositása rendkivül fontos és reményének adott hangot, hogy a politikai pártok az őszi parlamenti ülésszak végéig eleget tesznek ez irányú igéretüknek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.15)

Több brit társaság beruházna a romániai insfrastruktúra terén

Paul Brummell, Nagy-Britannia bukaresti nagykövete tájékoztatása szerint több brit társaság beruházna Romániába, az energia- és infrastruktúra terén, de döntésük a törvények előreláthatóságától, az adók szintjétől, illetve a korrupció leszoritásától függ. Ami a menekültek helyzetét illeti, a nagykövetet elmondta, hogy Nagy-Britannia szerint rendezni és stabilizálni kell azon országok helyzetét, amelyekből a menekültek származnak. „Sziriában megoldást kell találni a helyzet rendezésére, mig Libiában új kormányt kell alakitani, valamint fel kell számolni az embecsempész-hálózatokat”, hangsúlyozta Paul Brummell nagykövet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 0915)

Andrei Demeny