Semnare de protocol pentru îmbunătățirea condițiilor de audiere a minorilor victime, la Ambasada Franței în România

Ministerul Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Inspectoratul General al Poliției, Ministerul Public, Agenția Naționala Împotriva Traficului de Persoane, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, FONPC , Asociația federativă „La Voix de l’Enfant” și Ambasada Franței în România au semnat , marți  15 septembrie 2015, la Reşedinţa Franței, un protocol care vizează îmbunătățirea condițiilor de audiere a minorilor victime.

În cadrul politicii de cooperare regională cu privire la drepturile copilului, în conformitate cu obiectivele definite de Ministerul francez al Afacerilor Externe și Dezvoltării Internaționale, Ambasada Franței în România are printre prioritățile sale protecția minorilor în conflict cu legea.

 Semnatura3

În sensul acestei cooperări, Ambasada Franței în România susține, din 2012, atât tehnic cât și financiar programul „AUDIS: pentru o mai bună audiere a minorilor în România” în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) .

 

Acest proiect permite îmbunătățirea condițiilor de audiere a minorilor victime, autori sau martori de infracțiuni, prin organizarea de audieri filmate, crearea de săli adaptate pentru aceste audieri și formări specializate pe tema audierii copiilor. Două unități dedicate primirii și audierii minorilor au fost înființate în județele Cluj și Dolj.

 

O a treia sală este acum în curs de înființare în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, în urma solicitării Comitetului de pilotaj al proiectului, cu scopul de a încuraja utilizarea optimă a acestui dispozitiv în cadrul anchetei.