Raportul de activitate al TVR pe anul trecut a fost respins de comisiile de cultură ale parlamentului

Raportul de activitate al TVR pe anul trecut a fost respins de comisiile de cultură ale parlamentului. În opinia senatorilor şi deputaţilor prezenţi la şedinţă actuala conducere a Serviciului Public de Televiziune este ineficientă. Plenul ar urma să ia în discuţie raportul săptămână viitoare. Dacă şi plenul va da un vot negativ, conducerea Televiziunii Publice va fi demisă. Pe de altă parte, preşedintele director general al TVR, Stelian Tănase, a transmis o scrisoare prin care cere parlamentului măsuri de salvarea şi de garantare a independenţei economice şi politice a televiziunii publice.

Reporter: După mai multe încercări nereuşite comisiile de cultură din Senat şi Camera Deputaţilor s-au întrunit în şedinţă. Din cei 19 parlamentari prezenţi, numărul minim necesar pentru ca lucrările să se poată desfăşura, 17 senatori şi deputaţi PSD şi UNPR au votat împotriva raportului de activitate al TVR pe anul 2014. Un deputat de la minorităţile naţionale s-a abţinut de la vot, iar senatorul ALDE, Varujan Vosgania, a dat un vot favorabil. PNL şi UDMR nu au participat la şedinţă. Preşedintele Comisiei de cultură de la Senat, Georgică Severin, a explicat că actuala conducere a televiziunii nu a respectat programul de management asumat odată cu numirea în parlament.

Georgică Severin: Nu am discutat nici măcar aspectele editoriale, pentru că nu ăla era scopul nostru, noi am discutat aspectele financiare. Avem acel aviz negativ al Comisiei de buget, datoriile – fără să fii contabil de meserie – am văzut şi noi cum au continuat, s-a venit cu ideea că pe anul acesta ar fi fost la zi, dar nu s-au plătit din cele istorice. Sunt probleme de management clare

Puiu Haşotti: Puterea, ca în toate comisiile de altfel, are o majoritate, câteodată este chiar confortabilă şi, prin urmare, participarea parlamentarilor liberali la această comisie nu ar fi schimbat decizia politică. Numai că astăzi, prin prezenţa a doi
colegi de la alte partide, nu de la PNL, s-a asigurat cvorumul şi ceea ce dorea să facă PSD cu patru-cinci luni în urmă, s-a întâmplat astăzi.

Reporter: Raportul Comisiei de specialitate va fi înaintat conducerii celor două camere, care urmează să convoace plenul, cel mai probabil săptămâna viitoare. Un vot negativ în plen echivalează cu demiterea conducerii Societăţii Române de Televiziune.

TVR 1 – 16 septembrie