Ziua Porților Deschise la Institutul Cultural Român de la Madrid

Insitutul Cultural Român de la Madrid organizează, în datele de 25 și 26 septembrie, o serie de activități culturale menite să celebreze limba și cultura română cu ocazia Zilei Europene a Limbilor. Instituită de Consiliul Europei, Ziua Europeană a Limbilor se sărbătorește în fiecare an în data de 26 septembrie, iar la Madrid ia forma unui adevărat maraton cultural sub genericul „Porți deschise culturilor europeneˮ. Activitățile propuse de institutele și reprezentanțele culturale prezente în capitala Spaniei, reunite în clusterul EUNIC local, invită publicul să descopere culturile europene prin cursuri şi ateliere de limbi străine, lecturi, recitaluri de poezie, dramatizări, dar și ateliere de creație pentru adulți și copii, degustări de produse culinare tipice ori expoziţii.

Ca și la edițiile anterioare, ICR Madrid invită publicul să descopere prin exerciții interactive elementele comune limbilor română și spaniolă, precum și avantajele studierii limbii române, în cadrul unei serii de minicursuri ce se va desfășura la sediul Goethe-Institut.

Noutatea acestui an o constituie colaborarea dintre ICR Madrid și Institutul Polonez de Cultură din Madrid, în jurul unui proiect care scoate în evidență similaritățile dintre culturile montane din Carpați, în special cele din Maramureș și sudul Poloniei. Aceste asemănări, care își au originea în cultura pastorală difuzată prin transhumanța ciobanilor valahi din secolele XV-XVI, pot fi observate nu doar în cultura lemnului, gastronomie, ci și în portul popular și accesorii.

Ateliere de zgardane maramureșene și expoziție documentară

Vineri, 25 septembrie, Anamaria Iuga, etnolog la Muzeul Țăranului Român, va conduce ateliere de creație de zgardane maramureșene, la sfârșitul cărora participanții vor pleca cu podoaba făcută de ei înșiși. De asemenea, vor putea descoperi motivele tradiționale de pe portul și podoabele maramureșene prin intermediul unei expoziții de fotografie documentară realizată de Anamaria Iuga în satele Surdești și Dragomirești. Sâmbătă, 26 septembrie, la sediul Institutului Polonez de Cultură, copiii vor putea descoperi cultura montană din bazinul Carpaților, asemănările dintre modul de viață al ciobanilor români și polonezi și vor lucra în fetru motivul tradițional polonez parzenica.

Degustare de brânzeturi și târg gastronomic

La încheierea fiecărui atelier, participanții vor putea degusta patru tipuri de brânzeturi românești produse de Ferma Cățean, din comuna Rotbav, județul Brașov și oscypek, brânză tradițională din sudul Poloniei. Ferma, condusă de frații George, Ionuț și Silviu Cățean, continuă o tradiție de 5 generații care este recompensată cu premii internaționale, cel mai recent fiind obținut la Bruxelles, în mai 2015, pentru calitatea superioară a brânzei de burduf pe care o produce. Familia Cățean a participat și la proiectul cu finanțare europeană Transhumanța 2013, refăcând drumul păstorilor valahi de acum jumătate de secol, din inima Transilvaniei până în sudul Poloniei. Brânzeturile Fermei Cățean vor reprezenta România în cadrul Târgului Gastronomic organizat la Goethe-Institut din Madrid cu ocazia „Porților deschise culturilor europeneˮ. Alături de produsele românești, vizitatorii vor putea degusta produse din Germania, Slovenia și Finlanda.

Ziua Porților deschise culturilor europene– inițiativă a ICR Madrid

Aflată la a IV-a ediție, Ziua Porților deschise culturilor europene este un proiect de anvergură pe care Institutul Cultural Român de la Madrid l-a propus în 2011 institutelor și reprezentanțelor culturale reunite în clusterul EUNIC Madrid. Evenimentul s-a dezvoltat organic, convertindu-se în cea mai amplă manifestare desfășurată în comun de instituțiile culturale străine prezente în Spania. Vizitatorii care participă la activitățile a cel puțin două instituții diferite pot câștiga la o tombolă diverse premii, printre care și o tabletă I-pad oferită de organizatori. Anul acesta participă, pe lângă reprezentanța la Madrid a Institutului Cultural Român, institutele culturale ale următoarelor țări: Austria, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia și Portugalia. Acestora li se alătură Degelația Generală a Guvernului Regiunii Flamande, ambasadele Bulgariei, Sloveniei, Lituaniei și Ungariei, precum și Reprezentanța Comisiei Europene în Spania și Institutul Cervantes.