2015. szeptember 21

„A bizalmatlansági inditvány a kormánypárti parlamenti képviselőktől függ”

Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke szerint a bizalmatlansági inditvány sorsa a kormánypárti parlamenti képviselőktől függ. A liberális társelnök Gyulafehérváron úgy nyilatkozott, hogy a bizalmatlansági inditvány elutasitása negativ következményekkel lesz az országra nézve. „Az inditvány parlamenti elfogadása nem az NLP-től függ. Ha Opreanak, Tăriceanunak és Dragneanak lesz annyi bölcsesége, hogy Románia érdekeit előnybe helyezze Victor Ponta személyes érdekeivel és a PSD érdekeivel szemben, akkor a románoknak van esélye a sikerhez”, mondotta Alina Gorghiu. A PNL bejelentette, hogy hétfőn benyújtja bizalmatlansági inditványát a Parlamentben a Ponta-kormányba vetett bizalom hiánya miatt. A bizalmatlansági inditvány támogatásáért a PNL a héten megkezdi a tárgyalásokat mindegyik pártelnökkel, fűzte hozzá Gorghiu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.21)

Románia sátortábort épitett a román-szerb határon

A román hatóságok sátortábort épitettek a Romániába érkező bevándorlónak a Temes megyei Kunszőlős és Temesmóra falvak határában. A belügyminisztérium szerint Temes megyében ideiglenesen épitett menekülttáborokban egy gyakorlat részeként elemzik a román hatóságok műveleti válaszadási képességét, tekintettel a szomszédos országokban tapasztalt bevándorlási hullámra. A kékszinű katonai sátrakat a csendőrség és a határrendészet egységei örzik. A román rádió temesvári területi rádiója szerint a kunszőlősi sátrakban 500 menekültet szállásolhatnak el. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.21)

A zsil-völgyi bányászokat újabb elbocsátások veszélyeztetik

Ha a Zsil-völgyi bányák bezárásáéert felelős országos társaság tiszteletben tartja az eredeti bánya-átszervezési programot, az ősszel mintegy 500 bányászt kell elbocsátania. A bányászati szakszervezetek szerint az átszervezési terv, amelyet ezelőtt öt évvel dolgoztak ki, már nem időszerű, mivel az elbocsátások gyors üteme veszélybe sodorja a bányászati munkát. A társaság már az év kezdetén kérte az Európai Bizottsághoz beterjesztett jegyzékben az idénre tervezett elbocsátások számának csökkentését, de mind a mai napig nem kapott választ kérésére. Ilyen körülménnyek között Aurel Anghel igazgató nem tudja, hogy az ősszel 500 bányászt vagy ennél kevesebbet bocsát-e el. Az év első felében a bezárásra váró bányákból több, mint 200 bányászt bocsátottak el. Mindezek ellenére a petrozsényi egyetemen hétfőn európai kongresszus kezdődik, melynek témája: Persepktivák a hazai bányászatban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.21)

Ismét győzött a Sziriza Görögországban

Bejelentette pártja, az eddig kormányzó baloldali Sziriza választási győzelmét tegnap este Alekszisz Ciprasz augusztusban lemondott volt görög kormányfő. A Sziriza a szavazatok 35,47 százalékát kapta, a jobbközép Új Demokrácia 28,09 százaléknyi voksot szerzett, a harmadik a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt lett a szavazatok 7 százalékával. A távolmaradás kimondottan magas, 43,5 százalékos volt, tekintettel arra, hogy Görögországban a választási részvétel hagyományosan magas szokott lenni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.21)