Cercetătorii britanici vor să editeze gene de embrioni umani

Cercetătorii britanici au adresat autorităţilor din ţara lor o cerere oficială în care au solicitat permisiunea de a edita gene ale unor embrioni umani, într-o serie de experimente, ce vor fi realizate cu scopul de a obţine informaţii vitale despre primele stadii de dezvoltare a organismului uman. La doar câteva luni după ce savanţii chinezi au generat controverse serioase în comunitatea internaţională, anunţând că au modificat genetic un set de embrioni umani, Kathy Niakan, expert în celule suşă, cercetătoare la Institutul Francis Crick din Londra, a cerut organismului guvernamental britanic care reglementează programele de fertilitate o licenţă pentru a putea să desfăşoare experimente similare, informează Reuters. În cererea pe care a depus-o la Human Fertilization and Embryology Authority (HFEA), Kathy Niakan spune că nu intenţionează să modifice genele embrionilor pentru a-i folosi în reproducerea umană, ci pentru a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine felul în care se dezvoltă embrionii umani sănătoşi.

„Noile informaţii ar putea fi utilizate pentru a îmbunătăţi dezvoltarea embrionilor după fertilizarea in vitro şi ar putea duce la obţinerea unor tratamente clinice mai bune contra infertilităţii”, a declarat cercetătoarea britanică, adăugând că toţi embrionii umani care vor fi donaţi în cadrul acestui program vor fi folosiţi doar în scopuri ştiinţifice. Oameni din lumea întreagă participă în această perioadă la o serie de dezbateri despre o potenţială utilizare a unei noi tehnici genetice, denumită CRISPR-Cas9, ce permite cercetătorilor să editeze orice fel de genă, inclusiv pe cele din embrionii umani. Deşi noua metodă permite savanţilor să identifice, să modifice sau chiar să elimine anumite gene deficitare, criticii spun că această tehnică are, totodată, potenţialul de a crea pe piaţă o cerere impresionantă de bebeluşi modificaţi genetic.

Purtătorul de cuvânt de la HFEA a precizat că legislaţia britanică interzice editarea genetică a embrionilor pentru utilizarea ulterioară a acestora în diverse tratamente, dar permite această tehnică, dacă ea este realizată sub incidenţa unei licenţe HFEA. Cercetătorii chinezi au anunţat în luna aprilie că au realizat primele experimente din istorie care au vizat editarea ADN-ului unor embrioni umani.(www.jurnal.md – 20 septembrie)/aionescu/vdraguta