„Tatal meu, Lucian Blaga“ – film si dezbatere la Institutul Cultural Roman

Miercuri, 23 septembrie 2015, de la ora 17.30, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti) va fi proiectat filmul documentar Tatal meu, Lucian Blaga, realizat de Iulian Ghervas si Adina Popescu. Proiectia va fi urmata de o dezbatere la care vor participa Dorli Blaga, Adina Popescu, jurnalista, corealizatoare a documentarului proiectat si Dragos Popescu, cercetator la Institutul de Psihologie si Filosofie al Academiei Romane. Dezbaterea va fi moderata de scriitorul si jurnalistulDragos Ghitulete.

Realizatorii filmului Tatal meu, Lucian Blaga (66′) o însotesc pe Dorli Blaga, fiica marelui ganditor si poet, într-un efort de recuperare a memoriei lui Lucian Blaga si a propriei sale identitati. Cazut în dizgratie, ca „exponent al regalitatii si burgheziei“, dupa instaurarea comunismului, îndepartat de la catedra si de la Academie, Lucian Blaga si-a trait ultimii 12 ani angajat ca bibliotecar si lucrand la un roman autobiografic care avea sa fie publicat în 1990. Documentarul a fost realizat cu sprijinul Bibliotecii „Lucian Blaga“ din Alba Iulia si al Consiliului Judetean Alba.

„Îl iubesc pentru universalitatea lui. Pe Blaga în cultura romaneasca îl aflam alaturi de spatarul Milescu, de Cantemir, de Iorga, de Hasdeu, de Parvan, de Mircea Eliade si de G. Calinescu. E un renascentist si un enciclopedist în stilul lui si la nivelul secolului nostru. E filosof, e poet, e dramaturg, e prozator, eseist, polemist, teoretician, umorist, ganditor esentialist, existentialist si în buna parte, psihanalist.“ –  Nicolae Steinhardt

Accesul publicului este liber.