Agenda întâlnirii dintre preşedintele Vladimir Putin şi premierul israelian Benjamin Netanyahu

În seria contactelor internaţionale care au drept temă lupta împotriva aşa numitului Stat Islamic şi situaţia din Siria s-au înscris astăzi întâlnirile pe care le-a avut la Moscova premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Acesta a avut discuţii cu preşedintele Rusiei la reşedinţa lui Vladimir Putin de lângă Moscova. Întâlnirea are loc pe fondul creşterii vizibile a prezenţei militare ruse într-o zonă a Siriei care poate fi considerată fieful preşedintelui Bashar al Assad. Pentru a vedea conţinutul discuţiilor Putin-Netanyahu avem legătura cu corespondentul nostru la Moscova, Alexandr Beleavschi. Bună seara!

Reporter: Bună seara! Întâlnirea Putin-Netanyahu s-a desfăşurat cu uşile închise. Presa a fost admisă doar la deschiderea convorbirilor pentru a consemna expunerea generală de poziţii, astfel încât despre conţinutul concret al discuţiei nu se ştie aproape nimic. La finalul lor nu au fost declaraţii de presă, Kremlinul nu a emis nici măcar obişnuitul comunicat de presă care să conţină concluziile sumare. Se ştie că întâlnirea a început cu un schimb de amabilităţi legate de sărbătorile religioase si a conţinut apoi asemenea schimburi care să sublinieze că în pofida divergenţelor Rusia şi Israelul discută şi discută în termeni pozitivi. Apoi, premierul Netanyahu a afirmat că Rusia şi Israelul sunt interesate în asigurarea stabilităţii în Orientul Mijlociu declarând că vizita este motivată de deteriorarea situaţiei de securitate de la graniţele de nord ale Israelului. Concretizând, el a spus că Siria şi Iranul furnizează armament modern organizaţiei islamice teroriste Hezbollah care bombardează teritoriul israelian, iar în paralel cu aceasta Iranul, cu ajutorul armatei siriene, a spus Netanyahu, încearcă să deschidă pe platoul Golan un al doilea front terorist împotriva Israelului.

Benjamin Netanyahu a subliniat că politica Israelului constă în a face totul pentru a împiedica transferul de arme către Hezbollah şi a preveni deschiderea acestui de al doilea front. Cel de al doilea scop al vizitei, a subliniat Netanyahu, a fost să explice Rusiei poziţia ţării sale, citez, ‘de a face totul pentru ca între forţele israeliene şi cele ruseşti din regiune să nu existe niciun fel de neînţelegeri’. Această declaraţie trebuie interpretată în spritul numeroaselor speculaţii pe tema riscurilor pe care le comportă prezenţa militară rusă în Siria, inclusiv în planul unor ciocniri accidentale în spaţiul sirian terestru sau aerian cu forţele israeliene sau cu cele ale coaliţiei internaţionale anti-ISIS conduse de SUA.

Răspunzându-i Vladimir Putin a declarat că Rusia acţionează întotdeauna şi va acţiona în Orientul Mijlociu, ‘foarte responsabil’ şi a invocat, cum am spus mai înainte, specificul legăturilor ruso-israeliene, /…/ după cum a spus Putin, de faptul că foarte mulţi cetăţeni israelieni sunt originari din fosta URSS, însă el nu a susţinut acuzaţiile lui Netanyahu la adresa Siriei şi Iranului. Condamnând bombardarea teritoriului Israelului de către Hezbollah, liderul de la Kremlin a spus că atacurile sunt comise cu rachete fabricate artizanal, iar în ceea ce priveşte Siria, Putin a declarat că aceasta nu are capacitatea să deschidă acum, în acest moment, un al doilea front împotriva Israelului pentru că abia dacă îşi poate salva propria statalitate. El a precizat, pe de altă parte, că înţelege îngrijorările Israelului şi că este foarte bine că Benjamin Netanyahu a venit la Moscova pentru a discuta totul detaliat.

Realizator: Alexandr, trebuie să încheiem aici.

Reporter: O singură precizare. Ceea ce se ştie la Moscova însă via presa israeliană citată de mediile internaţionale, este că Netanyahu a declarat pentru jurnaliştii israelieni că a convenit cu Putin un mecanism de prevenire a ciocnirilor la care m-am referit, de avertizare timpurie. Am vrut să mai spun că despre reacţia Kremlinului încă nu avem nici un fel de informaţii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 septembrie