2015. szeptember 23

A tervezettnél több menekültet fogadhat be Románia

Romániának 2.475 menekültet kell befogadnia az Olaszországból és Görögországból szétosztandó 66 ezer emberből. Ez azt jelenti, hogy Bukarestnek összesen 4.837 menedékkérőről kell gondoskodnia a korábbi, szeptember 14-én kiszabott kvótával együtt. Erről döntöttek tegnap Brüsszelben az Európai Uniós tagállamok belügyminiszterei a menekültek kötelező kvóták alapján megvalósítandó elosztásáról. Victor Ponta kormányfő tegnap annak a reményének adott hangot egy televízióműsorban, hogy az Európai Unió állam- és kormányfői ma délutáni rendkívüli ülésükön még felülbírálhatják a belügyminiszterek döntését. Románia tegnap Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával együtt a kötelező kvóták ellen szavazott, Finnország pedig tartózkodott. Victor Ponta kormányfő szerint a menekültek befogadása nem pénzkérdés, hanem logisztikai és beilleszkedési probléma. “Nem azért fogadjuk ezeket az embereket, hogy bezárjuk őket valahova: meg kell próbálnunk normális életet biztosítani számukra, amíg visszatérhetnek a hazájukba” – nyilatkozta a miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.23)

Klaus Iohannis: nagyobb önmérsékletre lett volna szükség a román-magyar vitában

Mindkét fél részéről nagyobb önmérsékletre lett volna szükség a migránsválsággal és Magyarország kerítésépítési tervével kapcsolatos román-magyar vitában. Ezt Klaus Johannis államfő jelentette ki mai bukaresti sajtóértekezletén. Az államfő szerint az ilyen viták bonyolítják a két ország közötti viszonyt. Az a párbeszéd, amely lezajlott, nem illeszkedett a megszokott diplomáciai keretek közé – mondta Klaus Johannis. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.23)

Az RMDSZ megszavazza a bizalmatlansági indítványt

Az RMDSZ megszavazza a Nemzeti Liberális Párt kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványát – nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök a PNL társelnökeivel folytatott mai tárgyalást követően. A találkozón nem esett szó az RMDSZ esetleges kormányra lépéséről – mondta Kelemen Hunor, aki szerint az RMDSZ-t elsősorban az érdekli, hogy mi történik a kormány esetleges bukása után.A szövetségi elnök úgy fogalmazott: látni akarják a parlamenti választásokig hatalomra kerülő új kormány politikai programját, és erről beszélnének majd a következőkben a PNL társelnökeivel. Kelemen Hunor hozzátette: ha a jelenlegi koalíció parlamenti képviselői és szenátorai támogatják a miniszterelnököt, nincs esély a bizalmatlansági indítvány elfogadására. A “Válassz Románia és Ponta, a kompromittálódott kormányfő között! Meneszd Pontát!” nevet viselő indítványt ma délelőtt olvasták fel parlamentben, és szeptember 29-én, jövő kedden szavaz róla a törvényhozás. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.23)

Menesztették a köztévé elnökét

Elutasította ma a parlament a közszolgálati televízió 2014-es tevékenységi jelentését. Ezzel véget ért az intézmény vezetőtanácsának és Stelian Tănase elnök-vezérigazgatónak a mandátuma. A jelentés elfogadása mellett 115-en, ellene 220-an szavaztak. Az RMDSZ a jelentés elfogadása mellett szavazott. A szenátus kulturális bizottsága a TVR programigazgatóját, Irina Radut javasolta ideiglenes elnök-vezérigazgatónak. A parlament megszavazta a jelöltet, így a televíziós újságíró hat hónapig irányíthatja a közszolgálati televíziót. Mint ismert, a közszolgálati televízió állammal szembeni adóssága 457 millió lej, teljes adóssága tavaly év végén meghaladta a 699 millió lejt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.23)