Turn de purificare a aerului din oraşe, conceput de olandezi

Un turn metalic de 7 metri construit într-un parc din oraşul Rotterdam pare la prima vedere un simplu obiect decorativ, dar scopul cercetătorilor şi designerilor olandezi care l-au conceput a fost purificarea aerului. Turnul respectiv, numit Smog Free Tower, poate absorbi şi purifica 30.000 de metri cubi de aer în fiecare oră.

tower-590x330
Designerul Daan Roosegaarde spune că turnul poate contribui semnificativ la îmbunătăţirea calităţii aerului pe raza unui mic cartier, absorbind particulele nocive. Procesul prin care particulele sunt îndepărtate este ionizarea. În vârful turnului este montat un dispozitiv de ventilaţie radială alimentat cu ajutorul energiei eoliene. Aerul absorbit intră într-o cameră de ionizare unde particulele se încarcă cu o sarcină pozitivă. Acestea sunt reţinute apoi de un electrod, iar aerul astfel purificat iese prin partea inferioară a turnului. Procesul nu produce ozon, ca în cazul altor dispozitive de purificare a aerului pentru că foloseşte particule încărcate pozitiv în locul celor cu sarcină negativă.

Sistemul a stârnit deja interesul pe plan internaţional şi turnuri similare ar putea fi construite în Mexico City, Paris sau Beijing. Microparticulele nocive inhalate afectează plămânii tot mai multor oameni din marile oraşe ale lumii. Beijing este oraşul cel mai afectat de poluare şi autorităţile au fost nevoite să limiteze folosirea autoturismelor pentru a putea menţine calitatea aerului în parametri rezonabili.

Roosegaarde are de gând să popularizeze ideea în cât mai multe metropole pe care intenţionează să le viziteze. Olandezul are însă un scop mult mai nobil: să atragă atenţia asupra poluării şi să impulsioneze eforturile de a avea aer curat fără ca aceste turnuri de purificare să mai fie necesare.

Sursa: www.geek.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă