Duminică, la Iași, Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin concertează în 11 limbi

Schlosskapelle Dresda - Anna UngureanuDuminică, 27 septembrie, Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin, dirijat de Anna Ungureanu, susține un concert extraordinar la Iași, în cadrul Festivalului “Celebrarea multiculturalităţii – Aici şi Acum”. Renumitul ansamblu coral a pregătit, cu această ocazie, un program care include lucrări interpretate în 11 limbi: germană, franceză, engleză, italiană, latină, croată, maghiară, ucraineană, chineză, japoneză și română. Evenimentul are loc în Aula “Mihai Eminescu” a Bibliotecii Centrale Universitare, începând cu ora 18:00.

Multilingvismul a fost dintotdeauna un atu al Corului Madrigal, încă de la înființarea sa de către maestrul Marin Constantin. Suntem mândri că putem continua această tradiție, concertul de la Iași fiind un excelent prilej de a pune în valoare repertoriul nostru internațional.”, a declarat Anna Ungureanu, dirijorul corului.

Festivalul aduce împreună minorităţi etnice reprezentative din România şi Republica Moldova, cu scopul de a-şi prezenta frumuseţea specifică în paşi de dans, secvenţe de film, scene de teatru, acorduri muzicale, fotografie şi meşteşug. Timp de 3 zile, Iaşul va fi plin de diversitate culturală, artă, tradiţii şi obiceiuri ale minorităţilor etnice, prin evenimente şi poveşti multiculturale.

Corul Madrigal revine la Iaşi într-un nou context, cel al multiculturalității. După ce vara aceasta am participat activ în organizarea secţiunii Cantus Mundi, în cadrul Festivalului Concurs Coral Internațional pentru Tineret <<Gavriil Musicescu>>, la invitaţia Asociaţiei <<Iubire și Încredere>> revenim în acest context inedit, cu un program pregătit în 11 limbi.”, a declarat Emil Pantelimon, managerul instituției.

Corul Naţional de Cameră Madrigal – Marin Constantin a început stagiunea 2015-2016 în forţă. După succesul înregistrat în deschiderea Festivalului Internațional “George Enescu”, cu programul de muzică sacră și profană, intitulat “Ars Nova şi Renaştere – de la baladele lui Guillaume Machaut la madrigalele lui Claudio Monteverdi”, celebrul ansamblu coral a susținut un concert extraordinar în Dresda, în cadrul Festivalului Internațional “Dresdner Kunstfest”. Programul recitalului din impunătoarea sală Schlosskapelle a inclus muzică bizantină, psalmi și madrigale europene.

Înființat în anul 1963, de către reputatul dirijor Marin Constantin, Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin a susținut peste 4100 de concerte pe cele mai prestigioase scene din Europa, America și Asia. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, creația bizantină și muzica contemporană românească și universală.

Program complet:

  1. Francesco Landini – Ecco la primavera (percuție: Emanuel Pecingină)
  2. Pierre Bonnet – Francion
  3. Erasmus Widmann – Wohlauf ihr Gäste
  4.  Orlando di Lasso – Bonjour mon coeur
  5. Giovanni Gastoldi – Vezzosette nymphe e belle
  6. Francis Pilkington – Rest, sweet nymphs
  7. Claudio Monteverdi – Quel augellin che canta
  8. Hans Leo Hassler – Cantate Domino
  9. Tropar ucrainean – Bogoroditse Devo
  10. Kodaly Zoltan – Esti dal
  11. Stevan Mokranjac – Iz moje domovine
  12. Trad. Japonez, arr. Masashi Wakamatsu – Sakura, sakura
  13. Cornelia Tăutu – Jocuri (solist: Denis Maxim; percuție: Emanuel Pecingină)
  14. Arr. Jan Soupal – Tancuj, tancuj
  15. Mihai Moldovan – Fluierașe și buciume

Biroul de presă,

Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin