Lucian Ban și Mat Maneri în turneul American ”Transylvanian Concert”

2313_Ban_Maneri_PF4Lucian Ban și Mat Maneri vor apărea într-un turneu pe ambele coaste ale SUA, realizat cu sprijinul ICR New York, interpretând compoziții de pe albumul lor din 2013 și lucrări în premieră  dintr-o viitoare prezentare – doine transilvănene, melodii enesciene de inspirație folclorică, reinterpretate, compoziții originale, melodii microtonale și multe altele.

Cu ocazia unui concert de pe care pianistul de jazz originar din România, Lucian Ban, l-a prezentat împreună cu violonistul Mat Maneri (nominalizat la premiile Grammy) la Târgu Mureș, în inima Transilvaniei,  muzica lor a fost ”cât se poate de aproape de jazzul gotic”, în aprecierea celor de la Jazz Times. Lansat în 2013 la ECM Records, albumul ”Transylvanian Concert” a câștigat aprecierile criticilor de pe ambele maluri ale Atlanticului și mai multe premii Best Album of 2013, fiind prezentat în numeroase turnee.

”Transylvanian Concert” rememorează un spectacol desfășurat spontan la Târgu Mureș, în care au fost prezentate câteva balade proprii, blues-uri, cântece și improvizații abstracte, inspirate de tradiția europeană de jazz și muzică de cameră.

The Guardian (Marea Britanie) a notat ”o aparte frumusețe melancolică și exuberanță capricioasă”, The New York Times l-a numit ”un album frumos și neliniștit”, All About Jazz a salutat ”momentele de frumusețe neașteptată”, L.A. Weekly vorbește despre un spectacol ”fascinant, evocator și senzual”, iar The Village Voice îl numește ”un album de felul celor care te duc cu gândul și sufletul în atâtea lumi”. O colecție modernă de sonate care șterg delimitările dintre jazz și muzica clasică, o contopire de sunete asemenea unei liturghii moderne (Jazz Weekly).

Itinerarul turneului:

30 Septembrie – The Loft @ UCSD, San Diego CA.

1 Octombrie – Angel City Jazz Festival, Los Angeles CA.

7 Octombrie – Portland Conservatory @ Woodfords Church, Portland, ME;

9 Octombrie – Firehouse 12, New Haven CT.

11 Octombrie – Bohemian Caverns, Washington D.C.

14 Octombrie, 8pm, Williams Hall @ New England Conservatory (290 Huntington Ave, Boston, MA 02115).

ECM Records: http://player.ecmrecords.com/ban-maneri—transylvanian-concert

Video Trailer:  https://www.youtube.com/watch?v=XxrAlW0dTdU

Albumul ”Transylvanian Concert” a câștigat BEST of 2013 conferit de: All About Jazz “BEST of 2013”: Cuadernos de Jazz, Spain “Best 5 albums of 2013”.