Noua Zeelandă va interzice total pescuitul şi mineritul în cea mai mare rezervaţie marină de pe Terra

Apele din nordul Noii Zeelande sunt pe cale să devină cea mai mare arie marină protejată, cu o suprafaţă comparabilă cu cea a Franţei, zonă unde pescuitul şi exploatările miniere vor fi total interzise, potrivit declaraţiei făcute luni de premierul neo-zeelandez la summitul ONU.

Rezervaţia oceanică Kermadec, cu o suprafaţă de 620.000 de kilometri pătraţi, va cuprinde un lanţ vulcanic submarin şi va adăposti mai multe specii aflate în pericol, printre care balene, delfini şi ţestoase.

New-Zealand-will-set-aside
Anunţul a luat prin surprindere reprezentanţii industriei alimentare din Noua Zeelandă, îndeosebi pe cei care câştigă aproape 900 de milioane de dolari anual din exportul de peşte şi fructe de mare, dar a zădărnicit şi speranţele firmelor miniere care fac prospecţii marine pentru viitoare exploatări.

Preşedintele industriei alimentare oceanice din Noua Zeelandă, George Clement, a declarat că interdicţia de pescuit se va aplica şi în cazul tonului, produs care se află în topul exporturilor.

Legislaţia pentru înfiinţarea acestei rezervaţii va fi supusă aprobării în anul 2016.

De-a lungul Cercului de Foc al Pacificului există vaste zăcăminte de mangan, care erau vizate pentru exploatare de ţări precum China sau Japonia. Alte ţări interesate de mineritul în această zonă sunt Fiji, Insulele Solomon, Tonga şi Vanuatu.

Iniţiativa rezervaţiei Kermadec vine după ce Australia şi Noua Zeelandă au încercat să creeze o zonă similară în largul coastelor Antarcticii, dar eforturile lor au fost subminate de Rusia şi de China.

Alte arii marine protejate vor fi create de Marea Britanie în zona Mării Coralilor din Australia şi a Insulelor Pitcairn.

Sursa: Reuters via NewsDaily.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă