Rusia nu poate admite un dezastru în Siria, susţine ministrul rus de externe, Serghei Lavrov

Rusia nu poate admite un dezastru în Siria, susţine ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat postului de televiziune RUSSIA TODAY. Moscova speră că Washingtonul a auzit care anume este poziţia Moscovei, a mai afirmat şeful diplomaţiei ruse. „Rusia propune SUA coordonarea eforturilor în lupta împotriva terorismului, Moscova speră că Washingtonul a auzit care este poziţia sa”, a mai precizat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în interviu acordat postului rus de televiziune RUSSIA TODAY (RT).

„Rusia ajută Siria să lupte împotriva grupării Statul Islamic… Am explicat care este poziţia noastră, nu dorim să probăm o dependenţă a cuiva de o anumită regiune”, a mai spus Lavrov. „Avem ferma convingere că nu putem admite ca Siria să se dezmembreze ca stat. Am propus SUA să-şi armonizeze eforturile pentru a fi convinse de faptul că atacurile aeriene asupra poziţiilor teroriştilor sunt coordonate cu paşi „de la sol”, a continuat ministrul rus. „Am convingerea că Barack Obama a auzit declaraţiile preşedintelui rus, Vladimir Putin”, a adăugat diplomatul. „Lupta împotriva terorismului din Siria trebuie desfăşurată în paralel cu reformele politice şi să nu fie indusă din exterior, ci să vină din interior, din partea sirienilor”, a mai susţinut ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Diplomatul a mai declarat că: „Americanii au confirmat poziţia lor absolută, menţinerea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Siriei, Irakului şi a altor state din regiune, iar bazându-ne pe aceasta vom putea să cooperăm. Cu alte cuvinte, vorbind mai exact lupta împotriva terorismului trebuie să meargă în paralel cu reformele politice şi să nu fie indusă din exterior, ci să vină din interior, din partea sirienilor – a guvernului şi a tuturor grupărilor de opoziţie – toţi, ei trebuie să înceapă procesul politic în ţară şi să examineze viitorul ţării lor”, a mai precizat Lavrov.

„Vom fi bucuroşi să invităm opoziţia siriană patriotică, care luptă pe teritoriul ţării, să se alăture acestei lupte coordonat împotriva grupării Stat Islamic… Suntem convinşi că doar dialogul poate ajuta la soluţionarea dialogului din Siria, pe care  îl vor desfăşura sirienii, dialogul la care să participe toate grupările siriene – guvernul şi absolut toate structurile de opoziţie. Importantă este garantarea echităţii şi a unei vieţi confortabile pentru absolut toti locuitorii Siriei”, a mai menţionat diplomatul rus. „Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său american, Barack Obama, nu au atins unele înţelegeri în ceea ce priveşte anumiţi paşi concreţi, în cadrul convorbirilor, dar au stabilit să continue cooperarea şi convorbirile între ministerele de externe şi apărării din cele două state”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

„A fost o discuţie extrem de constructivă, nu am ajuns la înţelegeri privind anumiţi paşi concreţi, dar am stabilit să continuăm cooperarea, convorbirile dintre ministerele de externe şi apărării pentru atingerea obiectivelor comune”, a mai declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Agenţia de presă TASS – 29 septembrie