Radioteleviziunea publică israeliană a intrat într-un proces de reorganizare

Radioteleviziunea publică israeliană se află într-un proces de reorganizare, ce ar urma să se încheie în martie 2016. Acest serviciu public are dificultăţi financiare de mai mulţi ani. Redacţia în limba română păstrează o arhivă sonoră valoroasă, inclusiv interviuri cu mari personalităţi ale culturii române. Corespondentul nostru în Israel, Dragoş Ciocîrlan, despre activitatea secţiei române de la Kol Israel.
Reporter: De la Ierusalim, din 1953, a fost lansat în eter un binecunoscut indicativ sonor pentru evreii originari din România, şi nu numai. Astăzi a fost transmisă ultima emisiune live. În perioada următoare vor fi difuzate programe înregistrate, fără buletine de ştiri, până la încheierea reformei serviciului public de radioteleviziune israelian. Emisiunea în limba română de la Kol Israel a început în urmă cu 62 de ani, printr-o decizie a Guvernului israelian, la cererea activiştilor mişcării sioniste din România, unii dintre ei aflaţi, în acele vremuri, în închisori. În 1970 s-a creat o emisiune specială de 30 de minute, transmisă pe unde scurte pentru publicul din România. De-a lungul anilor, până la căderea blocului comunist, emisiunea a fost ascultată, seară de seară, de majoritatea evreilor din România şi a avut o contribuţie esenţială la plecarea evreilor în patria străbună. Ultimul interviu de la Kol Israel în limba română a fost acordat de Excelenţa Sa ambasadoarea României în Israel, Andreea Păstârnac, care a spus, între altele:
Andreea Păstârnac: Aş mai spune un lucru care cred că e foarte important în acest moment solemn: există un interes atât din partea ziariştilor şi cercetătorilor din România, cât şi al celor de aici, să găsim o formulă prin care să valorificăm această istorie vie a celor 62 de ani de emisiuni în limba română.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 septembrie