România şi Iranul vor să stabilească o formă de colaborare şi de întărire a parteneriatului economic

România şi Iranul vor să stabilească o formă de colaborare şi de întărire a parteneriatului economic, astfel incât oamenii de afaceri din cele două ţări să poată iniţia şi dezvolta parteneriate comerciale. Afirmaţia aparţine ministrului economiei, comerţului şi turismului, Mihai Tudose, şi a fost făcută cu prilejul unei întâlniri a oamenilor de afaceri din Republica Islamică Iran. Florentina Varga a fost acolo şi ne spune mai multe.
Reporter: Evoluţia favorabilă a negocierilor din ultimul timp ale Iranului cu Europa şi cu SUA a determinat ca reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti să stabilească o misiune economică iraniană, în vederea stabilirii de noi contacte economice cu acest stat, supuse noilor reglementări internaţionale. Profesor universitar doctor Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, a precizat în exclusivitate domeniile economice vizate de autorităţile române în vederea schimbului economic:
Sorin Dimitriu: Sunt anumite produse care sunt interzise pentru schimburile comerciale. În general, ele sunt legate de producţia militară, producţia nucleară şi tot ceea ce înseamnă piese de schimb pentru aceste două sectoare industriale. /…/ nici nu avem astfel de subiecte. Noi dorim să reluăm contactele pentru că există o experienţă bună cu Iranul în ceea ce priveşte anumite utilaje, utilaje în general pentru industria de prelucrare a produselor agroindustriale, pentru anumite componente de prelucrare în industria chimică şi piese de schimb în general pentru toate industriile. Sigur că vor fi şi componente pentru produse agroindustriale. De asemenea, vreau să provoc o discuţie şi despre schimburile academice, eu provenind din zona universitară, sunt interesat pentru că e o istorie chiar bună a schimburilor noastre academice de dinainte de schimbările din Iran şi cred că astăzi sunt condiţii ca să reluăm aceste schimburi. Camera iraniană a e foarte deschisă pentru parteneriatul cu noi. Problema principală care va crea anumite probleme în finalizarea unor acţiuni comune este legată exclusiv de regimul sancţinilor, care trebuie respectat şi nu ne gândim să nu îl respectăm.
Reporter: În primul semestru al anului viitor va fi organizată şi o misiune economică la Teheran. Mai mult decât atât, schimburile comerciale de la începutul acestui an depăşesc cifrele anului 2014.
Sorin Dimitriu: Schimburile comerciale pe primele şapte luni ale anului acesta, circa 115 milioane de dolari, este aproximativ la nivelul anului 2014, deci ceva-ceva s-a făcut şi, în general, schimburile au conţinut motoare, părţi electromecanice, pise de schimb şi ceva produse agroindustriale, deci există un sector în care se poate modifica volumul schimburilor.
Reporter: Următoarele demersuri ale Camerei vizează întâlniri bilaterale cu Egiptul, Vietnamul, Tunisia, Maroc şi Algeria – a mai adăugat Sorin Dimitriu.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI