Sănătatea reproductivă a omenirii, ameninţată serios de expunerea tot mai mare la substanţe nocive – raport internaţional

Expunerea la substanţele toxice prezente în alimente, apă şi aer este cauza a milioane de decese şi generează costuri medicale de miliarde de dolari anual, se anunţă într-un raport publicat astăzi de o asociaţie medicală internaţională cu sediul la Londra, numită FIGO (Federaţia Internaţională de Obstretică şi Ginecologie).
Pesticidele, poluarea, plasticul şi alte chimicale nocive sunt cauza tot mai multor avorturi spontane şi decese intrauterine ale fătului, cresc incidenţa cancerului, creează probleme de concentrare şi produc hiperactivitate.
toxicmomConcluzia cea mai importantă a raportului este că expunerea la aceste substanţe toxice devine tot mai greu de evitat iar impactul lor asupra femeilor însărcinate sau care alăptează este semnificativ, reprezentând o ameninţare tot mai mare pentru sănătatea reproducerii umane.
Documentul a fost redactat de o echipă de medici şi savanţi din SUA, Marea Britanie şi Canada şi de membri ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Raportul a fost publicat în Jurnalul Internaţional de Obstretică şi Ginecologie înaintea unei conferinţe globale privind sănătatea femeilor care va avea loc săptămâna viitoare la Vancouver.

„Lumea noastră este inundată de substanţe chimice netestate şi nesigure iar preţul pe care îl plătim în termeni de sănătate reproductivă devine o preocupare majoră”, afirmă Gian Carlo Di Renzo, medic şi autor principal al studiului FIGO.

Studiul estimează că producţia de chimicale va creşte cel mai mult în ţările în curs de dezvoltare în următorii cinci ani.
Echipa de cercetători spune că acordurile comerciale internaţionale, cum ar fi Parteneriatul Transatlantic privind Comerţul şi Investiţiile, aflat în stadiu de negociere între SUA şi UE, suferă de absenţa unor clauze de protecţie împotriva substanţelor chimice toxice.
Raportul oferă şi date concrete legate de amploarea acestei ameninţări: 7 milioane de persoane mor anual la nivel mondial din cauza poluării din aer sau din spaţiile închise; costurile asistenţei medicale pentru problemele hormonale cauzate de chimicale în Europa sunt estimate la un minim de 157 miliarde de euro anual; în SUA, în anul 2008, costul tratamentului bolilor copilăriei legate de expunerea la toxine şi substanţele poluante prezente în aer, apă, hrană, sol a fost de 76,6 miliarde de dolari.
FIGO spune că medicii ar trebui să susţină elaborarea de politici de prevenire a expunerii la substanţe toxice şi să promoveze alimentaţia sănătoasă.

Sursa: NewsDaily.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă