Aproape 15% dintre românii cu vârste de peste 40 de ani suferă de o boală de plămâni, în special din cauza fumatului

Aproape 15 la sută dintre românii cu vârste de peste 40 de ani suferă de o boală de plămâni, în special din cauza fumatului, atrag atenţia specialiştii de Ziua Pneumologiei Româneşti. Deşi există o iniţiativă legislativă privind interzicerea fumatului în spaţiile publice, la locul de muncă şi la cele de joacă, documentul aşteaptă de mai bine de un an avizul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor. Lipsa cadrului legislativ corespunzător, a unei evidenţe la nivel naţional a pacienţilor cu boli pulmonare, dar şi numărul mic de programe finanţate de la buget au dus la creşterea numărului de bolnavi, atrage atenţia profesorul Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Florin Mihălţan: Avem 27% fumători care, la ora actuală, sunt cei care fac legea, din nefericire, pentru că nu există o lege corectată la nivel de 2015 şi monitorizată ca aplicare. Cancerul pulmonar este pe primul loc la sexul masculin şi vine puternic din urmă, aproape în curs de a depăşi, cancerul genital, care era pe primul loc la sexul feminin.
Realizator: Reporterul Marilena Frâncu aminteşte că, anul trecut, 15 mii de persoane au primit tratament şi au fost consiliate în cadrul programului Ministerului Sănătăţii împotriva fumatului, cu rezultate încurajatoare după prima evaluare. Tratamentul este gratuit timp de 2 luni, pacienţii suportând doar preţul consultaţiilor.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 octombrie