Portret: Actriţa Kate Winslet, idolul fetelor din întreaga lume, la 40 de ani

Kate-WinsletFete tinere din întreaga lume au idolatrizat-o şi s-au identificat cu Kate Winslet, cu fizicul ei sănătos, nemachiat. La 5 octombrie, actriţa britanică împlineşte 40 de ani. Aceasta s-a născut în anul 1975, în localitatea Reading din Anglia, şi provine dintr-o familie cu tradiţie în actorie; bunicii săi au înființat teatrul Reading Repertory Theatre, iar ambii părinții, Roger Winslet și Sally Anne Bridges-Winslet, au fost, la rândul lor, actori.

Kate a studiat actoria încă din copilărie, iar la vârsta de numai 11 ani încasa primul onorariu ca actriță, într-o reclamă tv la cereale pentru copii. Totodată, a urmat cursurile unui liceu de profil. Şi-a început cariera în televiziune în 1991 şi apare, în următorii ani, în mai multe seriale de televiziune, dar se lansează odată cu rolul din filmul “Heavenly Creatures” (1994), care s-a bucurat de aprecierea criticilor de specialitate. Kate Winslet, care nu era încă celebră, dă o probă pentru rolul secundar din filmul lui Ang Lee, “Sense and Sensibility” (1995), făcându-i o impresie foarte bună actriței Emma Thompson, care a semnat și scenariul producției. Primeşte, astfel, rolul lui Marianne Dashwood, care îi aduce nu numai celebritatea, ci și un premiu BAFTA pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar și o nominalizare la Oscar. Urmează roluri în mai multe filme de epocă, precum cel al eroinei din filmul “Jude” (1996), inspirat din romanul “Jude the Obscure”, al lui Thomas Hardy, apoi rolul Opheliei din adaptarea cinematografică a piesei shakespeariene “Hamlet” (1996), în regia lui Kenneth Branagh.

Cunoscută pentru interpretările unor personaje elegante, actriţa primeşte în anul 1997 rolul aristocratei adolescente Rose din filmul “Titanic”, pe care îl joacă alături de Leonardo di Caprio, sub bagheta regizorală a lui James Cameron. Acesta a fost punctul culminant al carierei actriţei britanice, filmul fiind distins cu unsprezece premii Oscar, inclusiv la categoriile cel mai bun film și cel mai bun regizor, iar lui Winslet i-a adus cea de-a doua nominalizare la Oscar din carieră, de data aceasta pentru rolul principal.

Într-un interviu acordat revistei “Marie Claire”, ediţia britanică, actriţa mărturisea în legătură cu o posibilă relaţie cu Leonardo DiCaprio: “Este dezamăgitor pentru oameni” (…) „Cred că motivul pentru care prietenia aceasta funcţionează este că nu a avut niciodată o latură romantică”, punctând că, în ciuda filmului, în realitate nu s-a întamplat nimic de acest fel între ea şi DiCaprio. Când cei doi au apărut în film, ca Rose si Jack, în 1997, în pelicula regizată de James Cameron, nu aveau mai mult de 20 de ani. “M-a văzut întotdeauna ca pe unul dintre băieţi”, declara actriţa. “Niciodată nu am fost o fată foarte feminină”, mai spune Kate. Totuşi, Leonardo DiCaprio şi-a arătat în nenumărate rânduri afecţiunea: “Râdem la aceleaşi lucruri. Nu mă lasă să mă iau prea în serios, deşi uneori am vrut. Avem o magie specială”, a spus într-un interviu starul DiCaprio.

kate-winslet-web-screen

După succesul din “Titanic”, actrița a surprins critica de film prin alegerea de a juca în filme independente și mult mai mici. Kate Winslet dovedește capacitatea de a interpreta o mare varietate de personaje, în anii următori, cu roluri de genuri diferite, de la “Hideous Kinky” (1998), în regia lui Gillies MacKinnon, la “Holy Smoke” (1999). Deși filmul “Hideous Kinky” nu părea a înregistra un mare succes, Kate a primit aprecieri cât se poate de bune. La filmări l-a cunoscut pe regizorul James Threapleton, cu care s-a căsătorit în 1998.

Începând cu anul 2000 până în prezent, Winslet a fost nominalizată pentru diferite premii, în urma prestaţiei sale în filme precum: “Quills” (2000), “Iris” (2001) – o adaptare care are la bază cartea lui John Bailey “Elegy for Iris” – şi care i-a adus o nouă nominalizare la Oscar, “Enigma” (2001), “The Life of David Gale” (2003), “Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (2004) – altă nominalizare la Oscar – “Finding Neverland” (2004), “Little Children” (2006) – o nouă nominalizare la Oscar – şi “Revolutionary Road” (2008) – în care joacă alături de partenerul său din “Titanic”, Leonardo DiCaprio. Filmul portretizează evoluţia şi degradarea căsniciei unei familii americane din anii 1950 şi a fost regizat de Sam Mendes, cel de-al doilea soţ al ei. Pentru rolul din “Nonconformiştii”/”Revolutionary Road” a obţinut Globul de Aur în 2009. De asemenea, Kat şi-a imprumutat vocea pentru filmul de animație “Flushed Away”, în 2006.

Interpretează rolul Hannei Schmitz – în filmul “The Reader”/”Cititorul” din 2008 – o gardiană analfabetă de la Auschwitz, judecată pentru crime împotriva evreilor, aprecierile necontenind să vină. Pentru acest rol a primit premiile Globul de Aur, BAFTA și Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol principal. Este cea mai tânără actriţă care a obţinut 4 nominalizări la Oscar până la vârsta de 30 de ani.

Anul 2011 i-a adus lui Winslet un premiu Emmy pentru rolul din miniseria “Mildred Pierce”. În același an, a mai jucat în filmul lui Roman Polanski, “Carnage”, alături de Jodie Foster, Christoph Waltz și John C. Reilly, iar în 2013, în comedia “Movie 43”, alături de Hugh Jackman și de Emma Stone, și de asemenea în thriller-ul “Labor Day”. Urmează filmele: “Divergent” (2014), “A Little Chaos”/”Haos la Versailles” (2014), “The Dressmaker” (2015), “Steve Jobs” (2015) şi “Insurgent” (2015).

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a decorat-o pe actrița Kate Winslet, protagonista din filmul “Titanic”, în anul 2012, la 100 de ani de la naufragiul acestui celebru pachebot în Oceanul Atlantic (aprilie 1912), cu ocazia aniversării oficiale a suveranei britanice. Kate Winslet a fost distinsă de regină cu titlul de “Comandor al Ordinului Imperiului Britanic”. Tot în acel an, Kate Winslet a participat la premiera filmului “Titanic 3D”, care a avut loc la Royal Albert Hall din Londra. La eveniment au participat regizorul James Cameron şi actorii Billy Zane, dar nu şi Leonardo DiCaprio, care filma pentru noul lungmetraj al lui Quentin Tarantino, “Django Unchained”. Lansarea acestei versiuni 3D are loc la 15 ani după cea originală – al doilea film din box office-ul mondial, cu încasări de peste 1,8 miliarde de dolari, după “Avatar”, regizat de acelaşi James Cameron. De asemenea, în martie 2014, Kate Winslet a primit o stea pe celebrul bulevard Hollywood Walk of Fame.

titanicCelebra actriţă care a impresionat criticii şi publicul cu roluri complexe, nu se fereşte să renunţe la haine pe marile ecrane si a reusit câteva apariţii nud memorabile, inclusiv în blockbusterul lui James Cameron, “Titanic”. Deşi susţine că este conştientă de micile ei “imperfectiuni”, Kate Winslet nu ezită să apară în scene sexy pe marele ecran. Actriţa spune că motivul principal pentru care acceptă să apară nud în faţa oamenilor este pentru a le arăta femeilor că nu trebuie să alerge după forme ideale.

Căsătorită în 1998 cu regizorul James Threapleton, Kate Winslet are împreună cu el o fiică, pe Mia Honey Threapleton, născută în 2000. Cei doi au divorțat în 2001, iar actrița s-a recăsătorit cu regizorul Sam Mendes în 2003, având un fiu, Joe Alfie Winslet-Mendes, născut în același an. În 2010, cei doi au anunțat că divorțează. Actriţa premiată cu Oscar are o relaţie cu fiul miliardarului britanic, Richard Branson, din toamna lui 2011. În decembrie 2012, Kate Winslet s-a căsătorit cu Ned Rocknroll, iar un an mai târziu a dat naștere fiului lor, Bear Blaze. Winslet este cunoscută pentru farsele ei răutăcioase şi devotamentul familial. Ea are două surori, Anna Winslet și Beth Winslet, ambele actrițe, și un frate, Joss.

MONICA DUTU