Ultima zi a Festivalului Internaţional de Literatură de la Iaşi

Astăzi se încheie a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – cel mai important eveniment de acest gen din România. După ce, la începutul verii, organizatorii FILIT au anunţat suspendarea evenimentului acuzând amestecul politic, ei au decis totuşi, după negocieri cu Consiliul Judeţean Iaşi – principalul finanţator – reluarea Festivalului într-o formulă simbolică, restrânsă, pentru asigurarea continuităţii. Organizatorii au anunţat şi identificarea unor soluţii pentru revenirea, în 2016, la formula consacrată de primele două ediţii. Dan Lungu, directorul FILIT:
Dan Lungu: Am găsit un canal de dialog cu autorităţile locale şi am reuşit să negociem nişte condiţii în care pe viitor FILIT să se întâmple într-un cadru mai solid, vrând să dăm şi semnalul faptului ca noi vrem să facem festivalul, dar vrem să-l facem în condiţii normale în care demnitatea umană este respectată, şi acel semnal de normalitate l-am dat organizând o ediţie restrânsă pentru a marca continuitatea şi a arata bunele noastre intenţii.
Realizator: Festivalul s-a impus încă de la prima ediţie drept cel mai important din punct de vedere literar din România, prin calitatea numeroşilor autori invitaţi, din ţară şi din străinătate, şi prin calitatea numeroaselor evenimente propuse: lecturi, întâlniri cu elevii în licee, dezbateri. Radio România Cultural a transmis în direct, de la Iaşi, emisiuni speciale dedicate Festivalului.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITAŢI – 4 octombrie