Preşedintele turc cere Uniunii Europene liberalizarea vizelor, accelerarea procesului de aderare şi o zonă de securitate în Siria

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, cere Uniunii Europene liberalizarea vizelor, accelerarea procesului de aderare şi o zonă de securitate în Siria, în schimbul cooperării Turciei în problema refugiaţilor. Liderul turc a făcut aceste solicitări în cadrul discuţiilor avute astăzi la Bruxelles cu liderii europeni. Cerasela Rădulescu are mai multe informaţii:
Reporter: Criza imigranţiei a fost discutată pentru prima dată la Bruxelles de către UE şi Turcia, ţară aflată la graniţele Siriei şi Irakului şi care se confruntă cu un aflux mare de imigranţi. 2.200.000 de sirieni şi 300.000 de irakieni. La Bruxelles, Comisia Europeană i-a propus preşedintelui turc un ajutor de un miliard de euro şi s-a pronunţat în favoarea continuării procesului de liberalizare a vizelor. Totodată, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, spune că este nevoie de cooperare în criza imigraţiei şi că UE doreşte să existe o zonă tampon în Siria.
Donald Tusk: Turcia trebuie şi ea să fie gata să acţioneze, să oprească afluxul a sute de imigranţi care vin în UE prin Turcia, şi nu putem să facem numai noi acest lucru. Avem nevoie de Turcia alături de noi.
Reporter: Conflictul din Siria este cauza imigraţiei – spunea la rândul său preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi a solicitat UE să se mobilizeze pentru a crea o zonă de protecţie în nordul Siriei. Liderii europeni au mai discutat cu preşedintele turc că soluţia la acest conflict nu poate consta într-o alianţă între Rusia şi regimul lui Assad din Siria, în contextl în care un avion rusesc militar a violat spaţiul aerian al Turciei.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 octombrie