România este printre puţinele state ale lumii care are o ambasadă operaţională la Damasc

Directorul Direcţiei Consulare din Ministerul de Externe, Bogdan Stănescu, a anunţat că peste 10 mii de cetăţeni români se află pe teritoriul Siriei, iar România este printre puţinele state ale lumii care are o ambasadă operaţională la Damasc. El a precizat că în 2011, când a început conflictul din Siria, erau aproximativ 14 mii de români, dar numărul exact al acestora nu se cunoaşte pentru că mulţi dintre ei nu anunţă misiunile diplomatice atunci când ajung într-o ţară.
Bogdan Stănescu: Dat fiind faptul că cetăţenii noştri nu au acest obicei de a se înregistra întotdeauna la ambasade, în Siria, la ora actuală avem undeva peste zece mii de cetăţeni români. Precizez faptul că începând cu 2011, momentul declanşării conflictului armat din Siria, Ministerul Afacerilor Externe a repatriat prin mijloace proprii aproximativ şapte sute de cetăţeni români. Un alt număr, mult mai însemnat, din informaţiile noastre, au reuşit să se repatrieze pe cont propriu către România.
Realizator: Bogdan Stănescu a mai spus că românii aflaţi în zone de risc sau care au nevoie de ajutor în străinătate au la dispoziţie sistemul de SMS prin care primesc datele de contact ale misiunilor diplomatice româneşti din zonă, dar şi aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 5 octombrie