Serată culturală Ada-Kaleh la ICR Istanbul

Institutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir” din Istanbul în colaborare cu TVR, Consulatul General al României la Istanbul, Asociaţia Română pentru Asistenţă şi Solidaritate Socială, Comunitatea Ortodoxă Română din Istanbul şi Grupul „Adakale Yaşıyor!” organizează miercuri, 7 octombrie 2015, la sediul său o seară culturală Ada-Kaleh alături de comunitatea românească din Turcia.

Programul va debuta la ora 18:00 cu proiecţia filmului documentar „Ada Kaleh – SeRaiul dispărut” realizat de Alexandru Munteanu, cu o durată de apx. 55 min, un film despre insula Ada-Kaleh, despre acel „Orient în miniatură” de pe Dunăre, melanj de culturi şi civilizaţii. Filmul este subtitrat în limba turcă şi constituie o sinteză a unor documentare realizate de-a cursul vremii de TVR, un film de tip investigație realizat prin intermediul unor memorialiști și a unor mărturii ale foștilor locuitori ale insulei, o insulă care continuă să fascineze, să suscite numeroase dezbateri și să constituie sursă de inspirație pentru mulți artiști și scriitori. Proiecţia de film va fi urmată de un cocktail oferit de Asociaţia Română pentru Asistenţă şi Solidaritate Socială din Turcia şi Comunitatea Ortodoxă Română din Istanbul.

Proiectul se înscrie în seria de evenimente dedicate aniversării  a 10 ani de activitate a ICR “Dimitrie Cantemir” din Istanbul şi urmăreşte prezervarea în istoria și memoria colective a destinului insulei Ada-Kaleh și a foștilor săi locuitor şi consolidarea legăturilor culturale şi identitare ale diasporei din Turcia – transmite ICR Istanbul.