THE WASHINGTON TIMES: România are în vedere legalizarea mitei, pentru a ţine medicii în ţară

Liderii români cred că au găsit o soluție la salariile mici și la corupția care alungă medicii din această țară săracă din Europa de Est: legalizarea mitei. Între o serie de propuneri vehiculate de prim-ministrul Victor Ponta pentru a îmbunătăţi calitatea sistemului medical românesc, legalizarea mitei ar interzice medicilor să asigure servicii condiționate de bani în plus, dar le-ar permite să accepte „cadouri” după tratarea pacienţilor, cu condiția să îşi declare veniturile pentru impozitare. „Mai bine aşa, decât să anchetăm toţi medicii, prefer sa le facem cunoscut ce este sancționat și ce nu”, a declarat Ponta într-un interviu recent la un post tv românesc.
Propunerea este cel mai recent efort de combatere a corupției care a înflorit în România de la căderea comunismului. Noua atitudine ar putea fi caracterizată aşa: Dacă nu puteți învinge corupția, legalizaţi-o! Ponta însuși are un proces pentru acuzaţii de fals, spălare de bani și evaziune fiscală. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, el însuși chirurg, a fost suspendat din funcție în această(!) lună, după ce a fost arestat sub acuzația de luare de mită pentru contracte cu municipalitatea. Fostul prim-ministru Adrian Năstase şi-a ispăşit pedeapsa cu închisoarea anul trecut, după o detenţie de 500 de zile pentru luare de mită, șantaj și finanțarea campaniei sale electorale. În luna februarie, respectatul site de știri românesc Gândul a constatat că 52 dintr-un total de 564 de parlamentari – aproape unul din 10 – au fost fie condamnaţi, fie cercetaţi pentru corupție, sau au fost acuzați de conflict de interese. Mita, adesea menționată ca „plicul”, este deosebit de răspândită în sistemul sanitar românesc. Un medic câștigă circa 369 de doalri pe lună, mai puțin decât salariul mediu pe ţară, de 398 de dolari, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Aproximativ 28 la sută dintre români au declarat că au dat mită la medici, comparativ cu o medie de 5 la sută în celelalte 27 de țări ale Uniunii Europene, potrivit unui studiu Eurobarometru pe 2013. „Ar fi complet deplasat să susținem că „plicul” nu a existat în viața noastră”, a declarat Florin Chirculescu, şeful secţiei de chirurgie toracică de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. „Să nu fim ipocriți!” Dr. Chirculescu a recunoscut că a luat mită până în luna august, când Înalta Curte de Justiţie a ţării a decis că medicii sunt funcționari publici și nu pot accepta mita. Condamnările pentru mită sunt de la doi până la șapte ani de închisoare, dar puțini medici, sau deloc, nu sunt trimişi în judecată. Cele câteva urmărirea penale contra unor medici ilustrează disperarea lor. La începutul acestui an, anchetatorii anticorupție din România l-au inculpat pe dr. Csiki Csongor, un medic oncolog din orașul Miercurea Ciuc, în baza acuzațiilor de luare de mită de 13 dolari, pentru consultaţii şi reţete. Cu toate acestea, mulţi medici români sunt îngroziți de perspectiva legalizării mitei. Elena Copaciu, anesezist la Spitalul Universitar de Urgenţă, a lansat pe Facebook un grup de opoziţie la ideea lui Ponta. Cei 33.000 de membri ai grupului cred că guvernul ar trebui să reformeze sistemul medical, nu să instituționalizeze îngrijiri medicale pe piața neagră, a spus dr Copaciu. „O astfel de propunere este inacceptabilă și profund nedemocratică”, a spus ea.

O treime din doctori au plecat din ţară
Ponta a mărit, de asemenea, salariile medicilor cu 25 la sută, joi, ca parte a reformelor sale. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a propus ca medicii să lucreze în plus, pentru a-şi suplimenta veniturile. „Medicii și personalul medical pot lucra în sistemul de stat după program, folosind infrastructura spitalului, astfel încât să poată obține venituri suplimentare impozitate, şi la fel şi echipele lor”, a spus Bănicioiu într-un e-mail pentru The Washington Times. Dr. Chirculescu se îndoiește aceste măsuri vor fi de ajuns. „Nu știu dacă această creştere mai mult decât modestă oferită de guvern va acoperi lipsa plicului”, a spus el. Corupția este un simptom al altor probleme din sistemul medical românesc, a declarat Nistor Călin, procuror-șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție a guvernului român. „Ea mai înseamnă achiziții la preţuri umflate, rambursări ilegale de medicamente, spații neigienice în spitale și, nu în ultimul rând, o populație bolnavă”, a spus el, menționând că bugetul sănătăţii a crescut anual, fără a se constata o îmbunătățire a sănătăţii.
Situația îi determină pe medici să plece masiv din România. Mai mult de 7.000 de medici, o treime din total, au părăsit țara în 2011 și 2012, în conformitate cu Colegiul Medicilor. Potrivit normelor UE le este mai ușor să îşi găsească locuri de muncă în țările bogate, cum ar fi Marea Britanie, Franța și Germania, unde medicii sunt obligați să aibă grijă de populații îmbătrânite. Laura Ştefan, analist la Forum Expert, a declarat că propunerea lui Ponta reflectă modul în care guvernul a capitulat în faţa corupției, mai degrabă decât să continue reformer autentice. Luarea de mită legalizată în medicină s-ar putea răspândi în restul economiei, a spus ea. Exodul medicilor a adus influenţă profesioniştilor din domeniul medical românesc în a face lobby pe lângă guvern pentru legalizarea mitei și creșterea veniturilor lor, dar şi alte profesii ar putea aduce același argument, a spus ea. „De ce este în regulă ca un medic să accepte mita, şi un profesor nu?”, a spus dna Ştefan.
Un medic român care a găsit de lucru în Bielefeld, Germania, după ce şi-a încheiat rezidenţiatul, a spus că a plecat de acasă în această vară pentru o serie de motive. Salariul ei lunar, care ar fi fost de 330 de dolari în România, a fost doar unul dintre motive, a spus dr Mihaela, care a cerut să fie identificată cu un pseudonim. „Sala de operaţii era de fapt o cameră mică, cu un pat murdar, unde toată lumea folosea aceeaşi încălţăminte ca afară”, a spus ea. „Multă mizerie. Asistentele furau produsele de igienă și hrana pentru pacienţi. La fel era în toate spitalele în care m-am dus, pentru că am lucrat în spitale diferite în timpul rezidenţiatului”. Germania a primit-o cu brațele deschise. „Deficitul de medici este mare aici, și ei doresc români, deoarece sunt harnici”, a spus ea. „Este plin de români”.

Autor: Vlad Odobescu

THE WASHINGTON TIMES (SUA), 6 octombrie 2015

Cristina Zaharia