INFO-PRIM NEO: Gazoductul Ungheni–Chișinău va fi dat în exploatare în mai 2018

Lucrările de construcție a gazoductului Ungheni–Chișinău vor începe în câteva luni, iar darea în exploatare a gazoductului este estimată pentru mai 2018, a comunicat, într-o conferință de presă, viceministrul economiei, Valeriu Triboi.

„Săptămâna viitoare vom avea întrevederi cu partea română în cadrul ședinței Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică. Vom căuta soluții ca să accelerăm procesul de edificare a interconexiunilor, astfel ca să fie posibil încadrarea în temenele stabilite în Memorandumul semnat între Romania și Republica Moldova, a declarat Triboi, citat de IPN.

Costul lucrărilor de construcție se ridică la 83 mln euro. 10 mln euro va acorda UE. Celelalte mijloace vor fi acoperite din creditele luate de la instituțiile bancare internaționale.

În ceea ce privește interconexiunile pe domeniul energiei electrice, viceministrul a spus că la prima etapă este prevăzută construcția a două din trei linii de interconexiune cu sistemul electroenergetic românesc. Prioritară este interconexiunea sudică, stația Back-to-back, linia Vulcănești și Vulcănești – Chișinău.

Pentru a asigura coordonarea lucrărilor în cadrul proiectelor de interconexiune au fost create grupuri de experți din România și Republica Moldova. De asemenea, a fost selectat consultantul internațional, care va elabora studii de fezabilitate pentru aceste interconexiuni electroenergetice. Consultantul își va începe activitatea în luna noiembrie.

Prin aceste interconexiuni Republica Moldova va putea importa energie electrică din România, care este mai ieftină decât cea procurată de la stația Cuciurgan și din Ucraina.

INFO-PRIM NEO (R. Moldova), 10 octombrie 2015