La Cluj-Napoca, companiile din industria IT continuă să facă angajări

Avem şi un exemplu de reţetă de succes a mersului economiei, e vorba de Cluj-Napoca, unde companiile din industria IT continuă să facă angajări, în vreme ce, în paralel, a crescut preocuparea mediului de afaceri pentru a-şi asigura forţa de muncă de care are nevoie, iar multe companii îşi vor pregăti personalul pentru utilizarea celor mai noi tehnologii.
Reporter: Claudiu Pădurean – Rata şomajului este în scădere accentuată în judeţul Cluj. În anumite domenii, precum industria IT, cererea de forţă de muncă depăşeşte oferta. În acest context, companiile din domeniul IT se orientează tot mai mult spre tineri care sunt capabili să facă şi altceva decât outsourcing, adică să dezvolte produse software proprii, cu o marjă de profit mult mai mare, spune preşedintele Clubului Francofon de Afaceri, Bogdan Herea.
Bogdan Herea: Este un lucru foarte bun şi natural, aş spune eu, pentru că în condiţiile din ziua de astăzi, în care evoluează industria de outsourcing cu dificultăţi în a găsi angajaţi competenţi şi pregătiţi pentru industrie, este mult mai uşor să începem să pregătim produse, care au valoare virtuală foarte mare şi care pot să fie vândute potenţial în toate pieţele din lume.
Reporter: Alte locuri de muncă sunt oferite de industrie. De exemplu, o companie olandeză a inaugurat o nouă unitate de producţie pentru roboţi industriali, iar o companie belgiană a început să producă diferite componente pentru industria aerospaţială în Câmpia Turzii. Companiile sunt preocupate să-şi asigure forţa de muncă de care au nevoie. Dacă multinaţionalele au forţa necesară pentru a-şi forma singure personalul, întreprinderile mici şi mijlocii sunt foarte interesate de programele publice de recalificare – spune reprezentanta uneia dintre cel mai mari companii din lume din domeniul consultanţei, Adriana Lobdă.
Adriana Lobdă: Dacă ar fi să dăm o cifră, peste 70% din absolvenţii de învăţământ vocaţional sunt în mod prezent utilizaţi de aceste IMM-uri. Dacă ne referim la multinaţionale – şi acest lucru este valabil şi pentru mediul din România – aceştia folosesc deocamdată mai puţin. Ei au capabilitatea, în termen de cost şi în termen de cunoştinţă, să îşi pregătească singuri un anumit volum, după anumite tipicuri de profesionişti.
Reporter: Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, în această perioada sunt disponibile aproximativ 3.000 de locuri de muncă pentru clujeni.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI