”Dificultăți și oportunități ale agriculturii ecologice”

Alimentaţia ecologică şi produsele locale sunt la îndemâna oricui

De Ziua Internațională a Alimentaţiei, Greenpeace România promoveză agricultura ecologică şi producătorii locali printr-un eveniment inedit
Hrana înseamnă viață. Organismul nostru este susținut de ceea ce cultivăm și mâncăm. Hrana este parte a oricărei culturi și comunități. Poate mai mult ca orice altceva, hrana ne definește ca ființe umane. Totuși, astăzi, sistemul alimentar este defectuos. Consumatorii nu mai au încredere în ceea ce mănâncă, mulți fermieri se confruntă cu sărăcia, iar cazurile de malnutriție și obezitate sunt din ce în ce mai multe. Milioane de oameni din întreaga lume se luptă cu foametea, în timp ce în Europa și nu numai există mari surplusuri în producția de hrană. Totul se datorează modelului de agricultură la scară industrială.
Viziunea Greenpeace asupra hranei și agriculturii urmărește să demonstreze că există alternative la acest sistem defectuos, alternative care ne sunt la îndemână: și anume agricultura ecologică. Agricultura ecologică combină știința modernă cu inovația, respectând natura și biodiversitatea. Ea asigură o agricultură sănătoasă și implicit o hrană sănătoasă, protejând solul, apa și clima. Nu contaminează mediul cu substanțe chimice și nu folosește culturi modificate genetic. Și pune în centrul preocupărilor sale consumatorii și fermierii, spre deosebire de sistemul industrializat puternic dominat de interese corporatiste.
Vă invităm vineri, 16 octombrie, de la ora 11:00, la Dianei 4, să sărbătorim împreună Ziua Internaţională a Alimentaţiei prin evidențierea beneficiilor și beneficiarilor agriculturii ecologice. Producători locali de fructe şi legume, bloggeri din zona food și chef Tobias Fetz, bucătar cu o stea Michelin, specialişti în domeniul agriculturii ecologice, presă şi consumatori se întâlnesc pentru a încuraja, alături de Greenpeace România, o alimentaţie bazată pe o agricultură ecologică, desfășurată în apropierea consumatorului final, fără pesticide, care să producă alimente cât mai diversificate pe plan local, prin tehnici care să nu afecteze mediul.
În cadrul evenimentului, vor găti pentru public, ajutaţi exclusiv de produse eco oferite de ferme din jurul Bucureștiului, bloggerii Laura Teodora Holban, Bianca Onofrei, Isabela Dobrin, CristinaToth și Dorina Ene, dar şi Chef Tobias Fetz, bucătar cu o carte de vizită impresionantă și cu experiență internațională de peste 20 de ani. La expoziţia cu vânzare de produse locale şi de sezon, vor fi prezenţi producătorii Legume de Ţară, Legume Fericite, Cutia Ţăranului şi Tomatina. Tot de Ziua Internaţională a Alimentaţiei, Greenpeace România lansează raportul „Cele 7 principii ale agriculturii ecologice”, un document manifest despre nevoia unei schimbări sistemice în felul în care hrana este produsă și consumată. La dezbaterea ”Dificultăți și oportunități ale agriculturii ecologice”, ce va însoţi lansarea raportului, vor participa reprezentanţii Greenpeace România, specialişti din domeniul agriculturii ecologice în România, producători şi reprezentanţi ai presei. Greenpeace este o organizaţie internaţională independentă care foloseşte confruntarea creativă, non-violentă pentru a expune probleme de mediu globale şi pentru a forţa adoptarea unor soluţii care sunt esenţiale pentru un viitor verde şi paşnic.

16 octombrie 2015

Ziua Internațională a Alimentației

10:00 – 17:00, Dianei 4

Programul Evenimentului
10:00 17:00 Expoziţie cu vânzare de produse ecologice
09:00 12:00 Demonstraţii culinare (bloggeri şi Chef Tobias Fetz)
11:00 11:30 Sosire invitaţi presă (degustare, prezentare preparate)
11:30 13:00 Lansare raport ”Cele 7 principii ale agriculturii ecologice” şi dezbatere ”Dificultăți și oportunități ale agriculturii ecologice”

Participanţi
● Marina Barbălată și Alexandru Riza (Greenpeace România)
● invitați speakeri: Valentina Ioniță (Legume de țară), Alex Dumbravă (BioDumbrava), Elena Barcanu (ASAT), Dan Cişmaş (Asociaţia pentru Agricultură Ecologică Mureş), Cristina Toth (Divă în bucătărie) şi Tudor Calotescu (jurnalist)
*la dezbatere sunt invitaţi să participe invitaţi din public, producătorii prezenţi, bloggeri şi presă
13:00 13:30 Degustare, networking