Reuniune la Bruxelles pe tema ajutorului destinat ţărilor din jurul Siriei şi în special Turciei, pentru oprirea valului de migranţi

Liderii din Uniunea Europeană discută la Bruxelles despre ajutorul destinat ţărilor din jurul Siriei şi în special Turciei, pentru oprirea valului de migranţi. Comisia Europeană le-a reproşat ţărilor Uniunii că nu şi-au respectat angajamentele financiare convenite la întâlnirea precedentă. Pe agenda summitului mai sunt problemele economice şi monetare şi relaţia cu Marea Britanie, care îşi condiţionează rămânerea în Uniunea Europeană. Discuţiile se anunţă însă dominate din nou de criza refugiaţilor, cu accent pe dimensiunea ei externă, respectiv situaţia din Siria şi cooperarea cu Turcia.
Corespondenţă din Bruxelles – Reporter: Cerasela Rădulescu – Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat dezamăgit de atitudinea statelor membre, care au promis la summitul din septembrie că vor contribui financiar. Este vorba de o diferenţă de 2,5 miliarde de euro între suma convenită şi totalul contribuţiilor strânse până acum. Nu este suficient să faci promisiuni, faptele contează – spunea Jean-Claude Juncker, adresându-se parlamentului.
Jean-Claude Juncker: Domnule preşedinte, problema refugiaţilor va domina agenda Consiliului European şi cred că va trebui să realizăm că aceasta nu va fi rezolvată până la Crăciun, ci va fi o problemă de durată pentru următorii ani. De aceea, va trebui să avem un mecanism permanent pentru repartizarea refugiaţilor şi de implementare a acţiunilor pe termen lung.
Reporter: Din propunerea Comisiei Europene pentru statele membre, la summitul de la Bruxelles, unde România va fi reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis, reiese că executivul comunitar pregăteşte în prezent măsuri pe termen lung pentru a ţine sub control afluxul de imigranţi, cum ar fi reforma sistemului de azil european şi o schemă permanentă de redistribuire a refugiaţilor.
Realizator: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat înaintea plecării la Bruxelles, că România este solidară cu celelalte state din Uniunea Europeană şi doreşte să fie, în continuare, parte a soluţiei pentru această criză. Preşedintele Iohannis s-a întâlnit aseară cu funcţionari români din instituţiile europene, iar azi, înaintea summitului, va avea o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 octombrie)