Comemorarea Sfinților Martiri Brâncoveni la Istanbul

Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul împreună cu Patriarhia Ecumenică – Parohia Ortodoxă Română din Istanbul și cu Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni organizează duminică, 18 octombrie 2015, ora 12:00 un eveniment de ”Comemorare a Sfinților Martiri Brâncoveni”.

Programul se va desfășura la biserica Sfânta Muceniță Parascheva-Prikidion, biserica Parohiei Ortodoxe Române din Istanbul și va cuprinde următoarele momente: dezvelirea plăcii comemorative dedicate Domnitorului Constantin Brâncoveanu, un recital de balade și doine tradiționale românești susținut de rapsodul Ion Crețeanu și proiecția unui scurt documentar despre viața domnitorului Constantin Brâncoveanu.

Biserica Sfânta Mucenița Parascheva – Prikidion din cartierul Haskoy, oraşul Istanbul, este temporar Lăcaşul Sfânt de rugăciune al Comunitatii Ortodoxe Române, începând cu luna mai a anului 2004. Comunitatea Ortodoxă Română din Istanbul a luat fiinţă în ianuarie 2001, primul lăcaş de cult în care s-a slujit pentru români fiind biserica Sfânta Treime din Taxim, Beyoğlu, închiriată de la Arhiepiscopia Armeană Catolică. Preotul Comunităţii Ortodoxe Române din Republica Turcia este Pr. Sergiu-Marcel Vlad.

Evenimentul face parte din demersurile Institutului Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul de a se asocia acțiunilor de promovare în rândul comunităților de români și nu numai, a diferitelor sărbători din calendarul național și tradițional românesc – transmite ICR Istanbul.