Vioara lui George Enescu a cucerit elevii din liceele bucureştene

Peste 1500 de elevi din cinci licee bucureştene au avut, în săptămâna 12-16 octombrie, în orar, un oment deosebit. Au avut privilegiul de a auzi pe viu, chiar în liceul lor, în afara sălii de concert, Vioara Guarneri el Gesu, ce i-a aparţinut lui George Enescu, pusă la dispoziţie de  Muzeul Naţional George Enescu, în patrimoniul căruia se află.

Proiectul „Vioara lui George Enescu în licee” a avut loc la: Liceul  Bilingv “Miguel de Cervantes”, Colegiul Tehnic Media; Colegiul Tehnic Feroviar Mihai I; Colegiul Tehnic de Aeronautica “Henri Coanda”; Colegiul Tehnic Dinicu Golescu.
Proiectul este finanțat prin Programul „Ești București” de Centrul de Proiecte Culturale al Muncipiului București – ARCUB, Primăria Municipiului București, este organizat de Fundația Culturală Marconi, in parteneriat cu:  Muzeul Naţional ”GEORGE ENESCU” şi liceele gazdă.
Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail au încercat să le ofere celor tineri o mostră de muzică de cea mai bună calitate, pentru a le trezi dorinţa de a o asculta apoi şi în sala de concert.
Reacţiile elevilor prezenţi la concertele masterclass au fost entuziaste, ei înţelegând că muzica clasică poate fi pe gustul tuturor, mai ales pentru că cei doi muzicieni au ales un program atractiv, cu piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian, oferind şi explicaţii despre acestea, exemple din istoria muzicii sau mici povestioare despre compozitori si epoca în care aceştia au creat.
Întrebaţi de ce au venit la concert, elevii au avut răspunsuri diferite :
„Am venit pentru că mi s-a părut foarte important. Noi, fiind clasa a XII-a,  ne-am terminat programul de dimineaţă şi am venit special pentru concert. Ne-am întors la şcoală. M-a făcut,  curios,  pur şi simplu, povestea despre vioara lui Enescu care a fost de 300 de ani şi nu prea am fost la concerte de vioară şi am fost foarte curios să văd   despre ce este vorba. 
„Iniţial am venit ca să scap de ore, bănuiesc, ca majoritatea colegilor, doar că,  în final, chiar mi-a plăcut, mi se pare o muzică   plăcută şi este o muzică total diferită faţă de ceea ce ascultă copiii din ziua de azi.   Eu cred, că ar trebui să cânte în mai multe locuri, ca să-i cunoască mai multă lume, să vadă că,   de fapt,  nu este o muzică chiar atât de plictisitoare şi chiar merită. Este foarte frumoasă”
Violonistul Gabriel Croitoru, la rândul său profesor, este foarte hotărât ca prin proiectele sale să atragă cât mai mulţi tineri spre sala de concert:
 „Încercăm să îmbinăm   şi să aducem pe înţelesul tuturor acest gen de muzică şi după reacţie, zic eu, că am şi reuşit, copiii au stat foarte cuminţi. Erau, zic eu,   dornici de a asculta muzică de genul acesta, cred că nu s-au aşteptat să le placă şi mă bucur dacă am reuşit să-i atragem, măcar pe o parte dintre ei.”
Vioara lui George Enescu îşi va continua drumul, în perioada 22 octombrie – 3 noiembrie, prin satele şi oraşele Românie, întrun proiect organizat de Radio România.