2015. október 23

Klaus Iohannis államfő visszaküldte a parlamentnek a honatyák jogállását módositó törvényt

Klaus Iohannis államfő visszaküldte a parlamentnek újbóli megvitatásra a képviselők és szenátorok státuszát módositó törvényt. A kihirdetés végett az államfőnek megküldött dokumentum szerint a honatyák bizonyos kedvezményekben részesültek volna – gépjármű rendelkezésre bocsátása, a szállitási költségek fedezése -, ami nagy összeget igényelt volna a költségvetésből. Az államfő szerint az emlitett módositások nem biztositották az átláthatóságot és előreláthatóságot, és nagy nyomást jelentettek volna a két parlamenti kamara költségvetésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.23)

A kormány végrehajtotta az idei második költségvetési kiigazitást

A kormány által pénteken végrehajtott második költségvetési kiigazitás változatlanul 1,86 százalék idei államháztartási hiányt tervezett be.Victor Ponta román miniszterelnök kijelentette, hogy ezt a deficitet nem haladhatják meg még akkor sem, ha a most szétosztott pénzeket mind elköltik a minisztériumok. A kormányfő ugyanakkor megjegyezte, hogy valamennyi minisztériumnak annyi pénzt utaltak, amennyit igényeltek. A kiigazítás során a legtöbb pénzt a mezőgazdasági, az egészségügyi és az energiaügyi minisztériumok és az önkormányzatok kapták. Az ellenzék bírálta a kormányt, hogy az infrastruktúra fejlesztése és a közberuházások ösztönzése helyett a fogyasztást serkenti. Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke úgy vélte, hogy a kormány a jövő évi helyhatósági és parlamenti választások miatt inkább az önkormányzatokat támogatta és a fogyasztást ösztönözte, mintsem a beruházásokra fordított volna több pénzt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.23)

Magánkézbe kerül a csucsai Boncza-kastély, Ady Endre egykori otthona

A legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben érvénytelenítette csütörtökön azokat az iratokat, amelyekkel az egykori tulajdonos a román államnak adományozta a csucsai Boncza-kastélyt, Ady Endre és felesége, Boncza Berta egykori otthonát, közölte honlapján a bíróság, amelyet az MTI idéz. A Kolozsvártól 70 kilométerre nyugatra, az E60-as európai út mellett álló kastélyt Octavian Goga román költő és miniszterelnök vásárolta meg 1920-ban Boncza Bertától. Goga halála után a költő özvegye, Venturia Goga rendezett be múzeumot az épületben. A birtokot az özvegy 1966-ban a román államnak adományozta. A Goga családnak nem voltak gyermekei, oldalági örökösök indítottak pert az adománylevél érvénytelenítésére. A kastélyban ma is Octavian Goga-múzeum működik, ám az egyik melléképületében Ady Endre-kiállítást rendeztek be, melyet 2014 márciusában újítottak fel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.23)

A katonai ügyészség nem indít nyomozást az 1989-es forradalommal kapcsolatban

A katonai ügyészség nem indít nyomozást az 1989-es romániai forradalommal kapcsolatban, miután megállapították, hogy egyebek mellett a feltételezett bűncselekmények egy része elévült, másik része meg sem történt.A legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészek az aktacsomó lezárásáról döntöttek. A döntés megtámadható a bíróságon. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.23)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulója

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulóján számos megemlékezést tartottak Magyarországon. Áder János államfő Bajorországban mondott ünnepi beszédet, a müncheni magyar főkonzulátuson. Mint kihangsúlyozta, „a magyar ugyanolyan szabadságszerető nemzet maradt, mint volt 1956-ban”. Áder János megköszönte a bajoroknak, hogy 1956-ban befogadták a megtorlás elől menekülő magyarokat.Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Fidesz október 23-ai, budapesti megemlékezésén mondott ünnepi beszédében úgy fogalmazott, a magyarok válasza ma is az, ami 1956-ban volt: Magyarország megvédi magát, a határait és a szabadságát. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, frakcióvezetője Debrecenben tartott ünnepei beszédében azt mondta, a mai magyar demokrácia nem átmeneti, hanem 1956-ban gyökerezik, tájékoztatott az MTI. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.23)/rganciu